Lifestyle

Kako ublažiti naprezanje očiju – Različiti uzroci bolova u očima

Što je naprezanje očiju?

Astenopija ili isto tako naprezanje očiju sindrom je koji se pojavljuje nakon dugotrajnog zamora naših očiju. Najčešće je riječ o prolaznom stanju, no ukoliko se simptomi ignoriraju mogu se razviti daljnji očni problemi. Naprezanje očiju uzrokovat će vidljiv umor, poteškoće kod koncentracije i glavobolje. Astenopija se danas opisuje kao uobičajeno stanje koje će nastati onda kada se oči umore od intenzivnijeg fokusiranja. Dugotrajno gledanje u ekrane ili čitanje na slabijem osvjetljenju najčešći su uzroci ovoga stanja.

U većini slučajeva, ovo stanje nije ozbiljno i ono će nestati kvalitetnim odmorom. Zbog čega uopće dolazi do naprezanja očiju? Najčešći uzrok je svakako dugotrajno sjedenje i rad za računalom. Rad na računalnu nesvjesno dovodi do manjka treptanja, što smanjuje vlažnost očiju. Isto tako, boravak u lošim svjetlosnim uvjetima također može umoriti oči radi većeg naprezanja. Naprezanje u očima isto tako može biti znak kako postoje refrakcijske pogreške u oku (Dalekovidnost, kratkovidnost, astigmatizam) ili neravnoteže u očnim mišićima.

Kako prepoznati naprezanje očiju?

Ukoliko svakodnevno radite za računalom, čitate ili ste u jakom / slabom osvijetljenom prostoru, tada obratite pažnju na sljedeće simptome: Suhe i nadražene oči, fotofobija ili pretjerana osjetljivost na svjetlo, bolovi u oku, glavobolje, smanjena koncentracija, česta razdražljivost, peckanje u očima, suzne oči. Da li se naprezanje očiju može prevenirati? Najbolji način za sprječavanje naprezanja i umora očiju je smanjiti aktivnost koja uzrokuje naprezanje.

Navedeno je moguće postići kraćim pauzama ako se bavite vrstom posla koja zahtjeva svakodnevno gledanje u ekran i intenzivno fokusiranje. Nakon posla, poželjno je da dobro odmorite oči i da ograničite količinu vremena kojeg ćete provesti za ekranom doma. Isto tako, naprezanje očiju može se spriječiti i redovitim očnim pregledima koji mogu dijagnosticirati i liječiti bilo kakve promjene koje mogu nastati u vidnoj oštrini. Iako se kompletan oftalmološki pregled preporučuje osobama koje su starije od 40 godina, on se može napraviti bilo kada, osobito kada postoji problem s očima.

Da li se naprezanje očiju može spriječiti i liječiti?

Prvi korak u sprječavanju naprezanja vaših očiju je svakako provjera vaše dioptrije. Navedeno vrijedi i za osobe koje do sada nisu imale dioptriju i koje misle kako dobro vide. Ako se očnim pregledom utvrdi da je dioptrija u redu i da ne postoje problemi s očima, oftalmolog će tada savjetovati sljedeće: Redovite pauze od naprezanja očiju – Ako svakodnevno radite za računalom, tada je bitno uzeti pauze od 5 minuta svakih sat vremena kako bi se smanjio pritisak na oči.

Vježbe opuštanja – Redovne vježbe uključivat će gledanje kroz prozor u daljinu. Poželjno je isprobati 20 20 20 pravilo: Svakih 20 minuta napravite pauzu od 20 sekundi gledajući dalje od pol metra ili 20 inča. Na ovaj način se opušta grč radi fokusiranja na istu točku. Svjesno treptanje – Treptanje će osvježiti te obnoviti suzni film. Gledanjem u ekran treptanje se smanjuje, i upravo zato je potrebno svjesno treptanje kako bi se naprezanje očiju smanjilo. Ako imate problem s suhoćom očiju, tada je najbolje koristiti umjetne suze. Naprezanje očiju svakako može biti neugodna pojava, no ono se veoma lako može ukloniti primjenjivanjem navedenih savjeta.

Tagovi:

#Kako #ublažiti #naprezanje #očiju #Različiti #uzroci #bolova #očima
Izvorni članak