Lifestyle

Kako znati da li je himen probijen

Što je himen

Himen naziv dolazi od latinskog izraza hymen što znači membrana, te predstavlja tkivo na ulazu rodnice. Ova membrana može biti vrlo tanka, deblja, a s godinama postaje sve deblja ukoliko se ne probije. To tkivo može biti različitih oblika i elastičnosti, te može puknuti prilikom svake penetracije na primjer prilikom stavljanja tampona ili prsta.

Membrana himen nije potpuno zatvorena jer u protivnom djevojčice i mlade žene ne bi mogle imati normalan menstrualni ciklus, no postoje slučajevi kada je ta membrana potpuno zatvorena pa to predstavlja zdravstveni problem nemogućnosti menstrualnog ciklusa. To će djevojčica rano otkriti jer će osjetiti mučninu i bolove, a menstruacija se ne pojavljuje pa se u takvim slučajevima treba obratiti liječniku.

Izgled himena i njegova boja je različita, kod nekih je djevojčica on tanka ružičasta sluz, dok je kod drugih tkivo blijede boje koje je čvršćeg materijala. Memebrana himena može biti cjelovita, dok kod drugih može biti puna manjih rupica, pukotina, a u medicini se razlikuje četiri vrste himena.

Kako saznati je li himen probijen

Himen se nalazi vrlo blizu vaginalnog otvora, oko tri centimetra od otvora te u velikoj većini jako rastezljiv te da bi puknuo kod rastezanja himena potrebna je penetracija. Kada prilikom penetracije pukne on neće nestati već će ostati gdje je no s godinama će se to tkivo sve više stanjivati. Prilikom prvog odnosa dolazi do laganog krvarenja no ne zbog puknuća himena već iritacije rodnice koja je vrlo nježna i jako dobro prokrvljena pa kada se penetracija odvija naglo dolazi do malih oštećenja rodnice i krvarenja.

Himen se može ozlijediti kada se djevojčica i mlada žena bavi sportom, pa teškim vježbama može doći do potpunog rastezanja himena i njegovog puknuća a da spolnog odnosa nije ni bilo. Ujedno ta se membrana može probiti kod stavljanja tampona ili prstima tokom masturbacije.

Pregledom kod specijaliste ginekologa sa sigurnosti se može utvrditi da li je ova membrana puknula, te da li je spolnog odnosa bilo nedavno ukoliko djevojčica ili mlada žena nije sigurna što se zapravo dogodilo s njenim tijelom.

Himen mit o dokazu djevičanstva

Dokaz za djevičanstvo definitivno nije postojanje himena, memebrane koja može imati različit oblik, boju i debljinu. Kako smo i naveli ova membrana je kod nekih djevojaka vrlo tanka i rupičasta pa postoje otvori koji se s vremenom mogu proširiti te ginekološkim pregledom himen će biti vrlo rastvoren a da penetracije i seksualnog odnosa nije nikad ni bilo. Također djevojke koje se bave sportovima kod kojih je potrebno jako naprezanje uslijed vježbanja mogu membranu rastegnuti i ona će puknuti sama od sebe. Sve to može dovesti do puknuća himena, a da je djevojka još uvijek djevica i nije imala spolni odnos.

S druge strane za one koji imaju novaca danas postoje klinike koje se bave operativnim zahvatom ugradnje membrane, pa se himen kirurškim putem ugrađuje kako bi to bio dokaz djevojčine nevinosti što je u nekim dijelovim svijeta od velike važnosti za ulazak u bračne odnose. Iako je djevojka prije imala seksualne odnose i njezina je membrana djevičanstva probijena umjetnim putem može ponovo postati nevina.

Tagovi:

#Kako #znati #himen #probijen
Izvorni članak