Lifestyle

Karcinom bubrežnih stanica – uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom bubrežnih stanica uzrok

Bubrezi su vitalan organ u ljudskom tijelu i bez bubrega ljudsko tijelo ne može obavljati svoje funkcije, sa jednim zdravim bubregom se može preživjeti, ali bez ob bubrega nikako. Karcinom bubrežnih stanica je rak bubrega koji se lako otkriva uz pomoć UZV dijagnostike.

Znanstvena istraživanja nisu otkrila zašto se javlja karcinom bubrežnih stanica, no utvrđeno je da u stanicama bubrega dolazi do mutacija DNA, te se stanice ubrzano razvijaju i rastu. Proces angiogeneze omogućuje mikrocirkulaciju krvi te se tumor tako hrani i razvija, te preživljava na imunološki stav tijela prema tumoru.

Rizici, ali nisu uzroci koji mogu biti pretilost organizma, pušenje, starost organizma nakon 45 -te godine života, genetika, kronične bolesti bubrega, srčane bolesti s obzirom da su srce i bubrezi u svom radu usko povezani, visoki krvni tlak, a rizk može biti u dugotrajno korištenje tableta protiv bolova. ukoliko se na vrijeme dijagnosticira tumor bubrega on se odstranjuje, no problem nastaje ako se karcinom metastazira do drugih organa u tijelu što je teško izlječivo.

Karcinom bubrežnih stanica simptomi

U ranijim fazama karcinom bubrežnih stanica nema simptoma i otkriva se slučajno na sistematskim UZV pregledima koje stoga treba redovito obavljati. No, u kasnijim fazama karcinom bubrežnih stanica se može manifestirati kao krv u mokraći, mokraća može biti crvena, ružičasta, smeđa, te je to prvi znak da se nešto ozbiljno dešava sa vašim urinarnim traktom.

Od drugih simptoma moguća je bol u leđima ispod rebara gdje se nalaze bubrezi, gubi se na težini, osjeća se konstantan umor i povremeno postoji povišena tjelesna temperatura. Iako svi ovi simptomi zasebno ne moraju upućivati na karcinom, ipak provjerite UZV stanje svojih bubrega kod specijalista.

Krvna slika sama po sebi neće otkriti nastanak karcinoma bubrega, no tokom liječenja ili nakon liječenja karcinoma bubrega krvna slika je pomoćna dijagnostika za praćenje stanja nakon liječenja. Ako osjećate bilo koje od navedenih simptoma obavite redoviti specijalistički pregled na vrijeme i mirno ćete spavati a ne razmišljati o tome da li imate ili nemate karcinom bubrega.

Karcinom bubrežnih stanica liječenje

Liječenje za karcinom bubrežnih stanica se određuje individualno kao i kod svih karcinoma i drugih bolesti. Ovisno o stadiju razvoja karcinoma takvo će se liječenje i odrediti. Ovisno o tome da li se karcinom proširio, metastazirao u udaljene dijelove tijela, vaše opće zdravlje, vrsti karcinoma odredit će se liječenje.

Nerijetko je kirurško liječenje prisutno kada je potrebno odstraniti zahvaćeni bubreg, taj postupak se naziva nefrektomija. Ukoliko su okolni limfni čvorovi zahvaćeni i oni se također otklanjaju. A ponekad je potrebno otkloniti i nadbubrežne žlijezde. Cijeli se postupak u nekim slučajevima može napraviti laparoskopski.

Djelomično se uklanja tumor iz pogođenog bubrega, da se pri tome ne uklanja bubreg u cjelini. No, treba imati na umu da postoje vrste karcinoma koji se ponavljaju i vraćaju i mogu se širiti na druge dijelove tijela i tada su teško ili nikako izlječivi, no liječenjem se mogu kontrolirati da se ne šire. Takav oblik liječenja i imunoterapija koja utječe na imunitet cijelog tijela u borbi protiv karcinom bubrežnih stanica.

Tagovi:

#Karcinom #bubrežnih #stanica #uzrok #simptomi #liječenje