Lifestyle

Katatonična shizofrenija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Katatonična shizofrenija?

Katatonična shizofrenija ili Katatonija se može opisati kao određeni oblik shizofrenije koji dolazi s poremećajima koji su fokusirani na psihomotornim funkcijama. Navedeni oblik shizofrenije obuhvaća krajnosti ponašanja kod oboljele osobe. Kod jednog ekstrema, oboljela osoba ne može govoriti, komunicirati niti se pomicati, dok se u drugom ekstremu oboljela osoba ponaša suprotno – pokazuje hiperaktivnost u pokretima i nehotice oponaša sve oko sebe. Zbog poboljšanog sistema samog liječenja, Katatonična shizofrenija danas pripada u najrjeđe oblike shizofrenije. Stručnjaci vjeruju kako ona nastaje uz kombinaciju drugih mentalnih bolesti.

Da li se navedeno stanje može uspješno liječiti? Stručnjaci tvrde da se simptomima može upravljati i da oboljela osoba može voditi normalan život. Navedeni oblik shizofrenije se najčešće javlja između 20. i 30. godine, a sami početak bolesti je naglog rasta. Navedeno stanje se može staviti u okvire kontrole, što omogućuje osobi normalniji život. Kako prepoznati navedeno stanje? Bolesnici često pokazuju čudnije ponašanje i krenu govoriti na neobičan i nepovezan način. Često se pokazuju i tjelesni simptomi koji se očitavaju u čudnim položajima nogu i ruku, mogu stajati nepomični satima. Isto tako, oboljeli mogu biti užasno hiperaktivni i bez sekunde mira. Težina stanja ovisi od osobe do osobe.

Katatonična shizofrenija uzroci i simptomi

Katatonija se može pojaviti uz određene poremećaje uz koje je ona najčešće povezana, to su depresivni, bipolarni, psihotični, neurorazvojni problemi. Kada bi pogledali što kaže statistički i dijagnostički priručnik, vidjeli bi kako se Katatonična shizofrenija ne tretira kao zasebna bolest, već se tretira prema načinu javljanja i popratnom poremećaju. Katatonija se može povezati s gore navedenim stanjima, ali i s drugim zdravstvenim stanjima poput teških ozljeda glave, cerebrovaskularne bolesti itd. Kako prepoznati Katatoniju? Njeno osnovno obilježje su psihomotorne smetnje koje mogu pojaviti u obliku smanjenje motoričke sposobnosti, ili neobične motoričke aktivnosti. Navedeni poremećaj može biti jako zbunjujuć jer psihomotorne smetnje mogu imati razne varijacije.

Koji su simptomi Katatonične shizofrenije? Katatonična shizofrenija se može prepoznati po sljedećim simptomima: Tjelesna nepokretnost, pretjerana mobilnost, ekstremi otpor na sve oko sebe, neobični i nagli pokreti, oponašanje okoline ili oponašanje govora te kretanja. U druge znakove i simptome također možemo uključiti: Uvjerenost u stvari koje nisu prisutne u realnosti, halucinacije, nerazgovijetan govor, nejasne emocije, zanemarena osobna higijena, ispadi ljutnje ili bijesa, problemi s koncentracijom i funkcioniranjem, izolacija od ljudi, nekoordiniranost i nespretnost. Oboljeli koji se pronađu epizodi navedenog stanja ne mogu iz nje izaći sami. One mogu trajati minutama, satima, danima pa čak i tjednima.

Katatonična shizofrenija liječenje

Gledajući kliničku sliku, u njoj moraju dominirati barem tri i više gore navedenih simptoma kako bi došlo do dijagnosticiranja Katatoničnog stanja. Stanje se može pojaviti iznenadno i brzo, što znači da je pri procesu liječenja potrebno nadgledati oboljelu osobu kako ne bi došlo do želje za samoozljeđivanjem, ili ozljeđivanjem drugih oko sebe. Katatonična shizofrenija se najčešće pojavljuje kod osobe koje pate od određenog mentalnog stanja (depresija ili bipolarni poremećaj). Samo liječenje nije posebno određeno, točnije, liječi se primarni uzrok Katatonije, a to je određeno mentalno stanje.

Katatonična shizofrenija se najčešće liječi uz dominantni oblik farmakoterapije i uz psihoterapijske tretmane. Iako se shizofrenija gleda kao doživotno stanje, iskusni psihijatri mogu uspješno liječiti epizode Katatonične shizofrenije i tako pružiti osobi normalniji život. Da li se navedeno stanje može prevenirati? Prevencija nije poznata. Stručnjaci tvrde kako se neki znakovi shizofrenije mogu pojaviti u ranoj dobi, pa čak i kod beba. Važno je od malena obraćati pažnju na neobična ponašanja i sukladno tome reagirati na vrijeme.

Tagovi:

#Katatonična #shizofrenija #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši