Kawasakijeva bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Kawasakijeva bolest?

Contents

Kawasakijeva bolest se može opisati kao relativno rijetka ali akutna dječja bolest. Riječ je o upali stijenaka srednjih i manjih arterija, kao i vena po cijelom tijelu djeteta. Navedeni stanje će utjecati na limfne čvorove, sluznicu u ustima, kožu, nos i grlo. Kawasakijeva bolest može pogoditi konorarne arterije koje su glavne za dopremanje kisika u srce. Ako se navedene arterije zahvate, može doći do razvijanja ozbiljnih problema poput upale srčanog mišića, poremećaja u radu srčanog ritma. Navedena bolest se najbolje karakterizira uz znakove visoke temperature i ljuštenja kože.

Kawasaki bolest se može liječiti uspješno, što znači da većina djece nema ozbiljnijih ili trajnih posljedica. Jednom uklonjena bolest se nema tendenciju vračati, ali ukoliko se ona ne tretira na vrijeme, može dovesti do smrti. Navedena bolest se više pojavljuje kod dječaka nego djevojčica, a u prosjeku godišnje oboli i do 4200 djece. Većina oboljele djece stara je između 2 mjeseca do 5 godina, iako se bolest može manifestirati i u adolescentskoj dobi. Bolest nije prenosiva, tako da je prava rijetkost da navedeni poremećaj zahvati više djece odjednom.

Kawasakijeva bolest uzroci i simptomi

Sami uzroci navedene bolesti i dalje nisu poznati. Stručnjaci nagađaju kako je Kawasakijeva bolest povezana s bakterijama, virusima te drugim čimbenicima u okolišu, ali navedeno nije dokazano. Određeni geni mogu doprinijeti povećanoj osjetljivosti djeteta, i ovdje može doći do pojavljivanja bolesti. Zna se kako bolest nema veze sa virusom, za njen razvoj najviše su odgovorni određeni genetski faktori. Navedena bolest će se najčešće manifestirati u dobi od 5 godina života. Koji su simptomi navedene bolesti?

Simptomi bolesti se pojavljuju u različitim fazama. Simptomi u prvoj fazi su: Povišena temperatura koja traje dulje od tjedan dana, crvenilo očiju, osip u djelu genitalija, suhe i oštećene usne, natečeni i crveni jezik, otečena i crvena koža na tabanima i dlanovima, natečeni limfni čvorovi, razdražljivost. Simptomi druge faze su: Ljuštenje kože u velikim količinama na rukama i nogama, bol u zglobovima, povraćanje i proljev, bolovi u trbuhu i mučnina. U trećoj fazi svi simptomi polako nestaju ukoliko se ne razvijaju daljnje komplikacije. Simptomi mogu trajati i do 8 tjedana. Kawasakijeva bolest se ne ponavlja.

Kawasakijeva bolest liječenje

Kako bi se smanjila mogućnost razvoja komplikacija, liječnik će odmah započeti tretman za Kawasaki vaskulitis. Početno liječenje se odnosi na snižavanje povišene temperature i upale, kao i sprječavanje mogućeg oštećenja srca. U svrhu liječenja, liječnik Vam može preporučiti sljedeće: Infuziju imunološkog proteina kroz venu djeteta kako bi se smanjio rizik od širenja na koronarne arterije. Uzimanje visoke doze aspirina koje će pomoći u borbi protiv upale i smanjenja temperature. Kawasakijeva bolest može veoma brzo poći po krivu, stoga se preporučuje da se početno liječenje odvija u bolnici.

Kada se temperatura spusti, dijete će morati uzimati niske doze aspirina narodna 6 tjedana kako bi se upala u potpunosti uništila. Terapija će prestati jedino u slučaju ako djete u međuvremenu oboli od gripe ili vodenih kozica. Bez liječenja, Kawasakijeva bolest može trajati u prosjeku do 12 dana, ali postoji rizik od trajnih srčanih komplikacija. Kada dijete preboli navedenu bolest, liječnik će preporučiti redovne kontrole svakih godinu dana putem EKG-a. EKG će pokazati da li je došlo do naknadnog razvijanja srčanih problema.

Tagovi:

#Kawasakijeva #bolest #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar