Keratokonus – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Keratokonus?

Contents

Keratokonus se najbolje može opisati kao nepravilno oblikovana rožnica. Ona nastaje kada se sama rožnica stanjuje i dolazi do postepenog oblika ispupčenja koje vodi prema van i postiže oblik stošca. Navedeno stanje će uzrokovati zamagljeni vid i osjetljivost na sjaj te svjetlost. U većini slučajeva zahvaća oba oka i često se javlja kod mladih osoba u dobi od 10 do 25 godina. Stanje se može i ne mora pogoršavati s godinama. Većina problema s vidom se može korigirati s nošenjem naočala ili kontaktnim lećama, ali navedeno stanje je bitno prepoznati rano ukoliko želimo samo navedeni oblik liječenja.

Ukoliko navedena bolest krene napredovati, potrebno je nošenje posebnih leća. Keratokonus možemo zaustaviti i cross linking postupkom koji sprječava mogućnost transplantacije rožnice. Navedena bolest je nasljedna, što znači da je bitno vršiti redovne preglede očiju ukoliko u obitelji imate nekoga tko nosi naočale. Zašto je bitno obratiti pažnju na navedeno stanje? Ukoliko ne reagiramo na vrijeme, dolazi do propadanje vida koje može uzrokovati neugodne probleme. U slučaju da primijetite da nešto nije u redu s očima, ne odgađajte pregled.

Keratokonus uzroci i simptomi

Postavlja se pitanje zašto nastaje Keratokonus? Uzroci su i dalje nedovoljno poznati, no vjeruje se kako je za navedeno stanje zaslužna genetska podloga. Ukoliko netko u obitelji nosi naočale, tada je poželjno da odradite snimanje rožnice i pregled očiju. Keratokonus se često povezuje sa: Snažnim i čestim trljanjem očiju, preuranjenom retinopatijom, konjunktivitisom, kombinacijom različitih bolesti koje su nasljedne, nošenjem istih leća nekoliko godina. Koji su najčešći simptomi navedenog stanja? Znakovi i sami simptomi Keratokonusa se mogu mijenjati kako stanje napreduje.

Simptomi uključuju: Iskrivljen ili zamagljen vid, povećana osjetljivost na odsjaj ili svjetlost, problem s noćnim vidom, vidno pogoršanje vida, zamućenje vidnog polja, promjena dioptrije. Teško je sam procijeniti da je riječ o navedenom stanju, zato je bitno posjetiti oftalmologa i objasniti mu određene simptome koje doživljavate. Oftalmolog može tražiti znakove Keratokonusa i tijekom rutinske provjere oka, što znači da nije potrebno posebno se pripremati za pregled. Teži oblici navedenog stanja mogu dovesti do razvoja ozbiljnih ožiljaka na rožnici, što u konačnici može utjecati na samo vidno polje.

Keratokonus liječenje

Samo liječenje Keratokonusa će ovisiti o težini stanja i brzini same progresije. Blago do umjeren oblik se prati posebnim aparatima koji su određeni za snimanje rožnice, a sami vid će se ispraviti nošenjem odgovarajućih naočala ili leća. Međutim, progresija Keratokonusa može dovesti do posebnog zahvata koji će tražiti presađivanje rožnice radi njene oštećenosti. Keratokonus se obično liječi sa novom dioptrijom putem naočala ili leća. U navedenom slučaju, oftalmolog će Vam preporučiti nošenje polutvrdih kontaktnih leća radi najboljih rezultata.

Kako se dijagnosticira Keratokonus? Navedeno stanje mijenja vid na dva načina: Rožnica promjenom oblika glatke površine percipira kao valovite, što znači da dolazi do nepravilnog astigmatizma. Širenjem prednje strane rožnice, vid se fokusira samo na kratkovidnost, što znači da možemo vidjeti samo bliske objekte dok daleke objekte ne prepoznajemo. Liječenje će se odviti nakon mjerenja oblika rožnice. U većini slučajeva riječ je o stanju koje se može liječiti bez dodatnih komplikacija. Teži oblici liječenja su rezervirani samo za one kojima je rožnica toliko uništena da je potrebna transplantacija.

Tagovi:

#Keratokonus #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar