Lifestyle

Kesimpta – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Kesimpta – primjena i djelovanje

Kesimpta je lijek koji se koristi za liječenje multiple skleroze (MS), autoimune bolesti koja oštećuje živčani sustav. Lijek sadrži djelatnu tvar ocrelizumab, koja djeluje ciljano na B limfocite, stanice u imunološkom sustavu koje su uključene u razvoj i održavanje upalnog procesa u mozgu i leđnoj moždini kod MS-a. Ocrelizumab se veže na specifične bjelančevine koje se nalaze na B limfocitima i time ih eliminira iz cirkulacije, smanjujući njihovu sposobnost da sudjeluju u upalnom procesu. Ovo je jedini lijek odobren za liječenje MS-a koji ciljano djeluje na B limfocite, što može dovesti do smanjenja broja relapsa i smanjenja oštećenja živčanog sustava. Kesimpta dolazi u obliku otopine te se ona primjenjuje na način da se ubrizga direktno ispod kože. Kao i svi lijekovi, tako i ovaj lijek može uzrokovati određene neželjene učinke, a više o tome ćemo Vam reći u nastavku članka, gdje ćemo ujedno i reći kako se uzima ovaj lijek.

Kesimpta – upute i nuspojave

Kesimpta otopina se primjenjuje injekcijom pod kožu jednom u svakih 6 mjeseci. Liječenje s ovim lijekom se prvo započinje s uzimanjem dvije inicijalne doze u razmaku od 2 tjedna, a zatim se nastavlja s redovitim dozama svakih 6 mjeseci. Liječnik će provjeriti da li pacijentu treba dati injekciju ili se može samostalno injicirati. Prije injekcije, Kesimpta se ostavi na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta. Injekcija se daje u područje trbuha, bedara ili nadlaktice. Važno je slijediti upute liječnika o točnoj lokaciji i tehnikama injekcije kako bi se osiguralo pravilno davanje lijeka. Nuspojave mogu biti infekcija dišnog sustava, glavobolja, mučnina, bol u trbuhu, umor, bol u mišićima i zglobovima, osip, svrbež i koprivnjača. Također, postoji rizik od ozbiljnih nuspojava, kao što su infekcije, ozbiljne alergijske reakcije i mogućnost razvoja nekih vrsta raka. Važno je da pacijenti koji uzimaju ovaj lijek redovito prate svoje stanje i obavijeste svog liječnika o bilo kakvim simptomima ili nuspojavama koje primijete.

Kesimpta – cijena i iskustva

Kesimpta otopina se može kupiti u svakoj dobroj ljekarni po vrlo prihvatljivoj cijeni, a prilikom kupovine ovog lijeka morate predočiti recept koji ste dobili od svojeg liječnika. Lijek se treba čuvati na temperaturi do maksimalnih 25 stupnjeva Celzijeva. Kesimpta otopina za injekciju dolazi u gramaži od 20 miligrama te dolazi napunjena u štrcaljki. U jednom pakiranju imate 3 staklene štrcaljke koje su napunjene ovom otopinom. Otopina se ne smije zamrzavati, te se treba čuvati u hladnjaku. Po potrebi, možete držati lijek na sobnoj temperaturi do maksimalnih 7 dana. Držite van dosega i pogleda male djece. Pripazite da ovaj lijek ne ostavite na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Ukoliko primijetite strane čestice u otopini ili je pukla štrcaljka, u tom slučaju nemojte koristiti ovaj lijek. Dosadašnja iskustva ljudi koji su koristili ovaj lijek za tretiranje multiple skleroze su više nego pozitivna te su mnogi pacijenti istaknuli kako im je pomoglo kod ublažavanja simptoma.

Tagovi:

#Kesimpta #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši