Lifestyle

Kloronihija (sindrom zelenog nokta) – uzrok, simptomi, liječenje

Kloronihija zeleni nokat uzrok

Kloronihija ili zeleni nokti je poremećaj kod kojeg su nokti zelene boje, te su najčešće uzrokovani bakterijom koja se zove Pseudomonas aeruginosa. Postoji mogućnost da se zeleni nokti jave utjecajem i drugih bakterija ili gljivica koji mogu biti uzročnici.

Kloronihija je poremećaj kojem pogoduje pojačano izlaganje noktiju vlazi ukoliko su vaši nokti pod konstantnim utjecajem vlage. Također ukoliko su nokti izloženi stalnim i kontinuiranim ozljedama noktiju. Grizete nokte, pravi ste kandidat da vam nokti pozelene jer ih ozljeđujete i stalno vlažite, pa dobro razmislite da li vam ova ružna navika treba ili bi bilo dobro da se te ružne navike riješite.

Uzrok zelenim noktima mogu biti neke bolesti kao što je psorijaza. Neovisno o tome što je glavni uzročnik zelenih noktiju dijagnoza se postavlja vrlo lako, fizičkim pregledom vidljiva je zelena boja na noktima. A detaljnija dijagnoza o tome što je konkretno uzročnik može se ustanoviti mikrobiološkom laboratorijskom pretragom strugotina noktiju koji su poprimili zelenu boju.

Kloronihija simtomi

Kloronihija ima tri jednostavna simptoma koji se javljaju kada se ova bolest pojavi. Prvo što ćete i sami primijetiti jest da su vaši nokti pozelenili, po tome je bolest i dobila ime. Zelenkasta boja noktiju ili zelenkasti odsjaj prvi je simptom koji će vas upozoriti da se sa vašim noktima nešto događa, a sami znate ukoliko su nokti izloženiji vlazi ili ozljedama da su to pojačani rizici da vam nokti pozelene.

Sindrom kojim se može dijagnosticirati Kloronihija je dugotrajna infekcija kže koja se može pojaviti kod korijena nokta. Ova bolest nokta se naziva paronihija, te se očituje infekcijama koje dugo traju i teško se liječe.

Oniholiza je sindrom koji se javlja kada nokti pucaju pri dnu ili na bočnim dijelovima noktiju. To može biti vrlo bolno jer nokti su vrlo osjetljivi i vrlo često ćete pronaći u znanstvenim studijama i literaturama da su nokti kao i kosa odraz općeg stanja zdravlja. Stoga ukoliko primijetite da se sa vašim noktima nešto događa potražite liječničku pomoć.

Kloronihija liječenje

Kada primijetite da su vam nokti pozelenili nastupila je Kloronihija i odlazak liječniku nemojte odgađati. Fizičkim pregledom liječnik će potvrditi vaše sumnje, a dodatnim mikrobiološkim pretragama struganjem nokta analizirat će se točan uzročnik kako bi liječnik mogao propisati liječenje zelenih noktiju.

Bit će potrebno ukloniti bolestan nokat na na mjestu gdje je bio bolestan nokat bit će potrebno premazivanje sa 2% natrijevim hipokloritom i to dva puta dnevno. Ovisno što je uzrok moguće je i da će liječnik propisati i antibiotike koji će djelovati na bakterijsku infekciju ili će propisati antimikotike koji će djelovati na gljivičnu infekciju.

Tokom liječenja, ali i nakon liječenja potrebno je izbjegavati rizike koji su i doveli do pojavljivanja ove bolesti noktiju. Kloronihija se može preventivno izbjeći da ne izlažete nokte pretjeranoj vlazi, te dugotrajnim ozljedama i da prestanete gristi nokte. Pranje suđa obavljajte u gumenim rukavicama kao i kod drugih kućanskih poslova kako biste izbjegli doticaj noktiju sa vlagom.

Tagovi:

#Kloronihija #sindrom #zelenog #nokta #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši