Kofein kao sportski stimulans – Sportske novosti


Na sam pomen kofeina većina najpre pomisli na kafu. I zaista, najveća koncentracija upravo se i nalazi u ovom napitku. Osim toga ima ga i u čajevima, gaziranim i energetskim pićima. Kofein je naročito privlačan sportistima jer može da poveća potencijal organizma i njegovu sposobnost da odgovori na različite izazove izdržljivosti. Pored toga kofein nas drži budnima, povećava koncentraciju i smanjuje apetit. Sasvim dovoljno razloga zašto mnogi posežu za njim.

Zašto kofein privlači sportiste

Contents

Pozitivni efekti kofeina vidljivi su već nakon pola sata do sat od unosa, a mogu da traju i nekoliko sati. Polet, budnost, višak energije-sve to najčešće sadrži jedna šoljica kafe. Zato je za mnoge aparat za espresso sveta stvar. Najpre zbog toga što aparat za espresso pravi jaku crnu kafu koja može da razbudi i najveće spavalice. Osim razbuđivanja, ono što kofein čini privlačnim sportistima jeste to što stimuliše psihomotornu izdržljivost. On takođe može da pojača snagu sportiste, ali i da ubrza rad srca. Zbog toga što stimuliše lipolizu-topljenje masnih naslaga, doprinosi i gubitku telesne težine, koja može da bude breme sportistima, otežavajući im pokretljivost.

Kako kofein utiče na performanse 

Ukoliko ste pre treninga popili kafu s aparata za espresso računajte da ćete na traci brže trčati. Sportisti će biti izdržljiviji na dugim i srednjim distancama. Ako spadate u grupu sportista koji se bave skokovima, sprintovima takođe možete da računate na više snage i bolje rezultate. Kod bodibildera kofein može da pospeši mišićnu izdržljivost, ali i koncentraciju. Za sportiste koji se bave sportovima koji traju duže od jednog časa važno je znati da kofein povećava sagorevanje i oksidaciju masti i podiže nivo izdržljivosti.

Slabost kofeina

Ono što je činjenica jeste da kofein ima jače dejstvo na osobe koje su u treningu i koje se bave sportom, nego na one koji to nisu. Zbog toga mnogi sportisti osim kroz kapsule za kafu, kofein uzimaju u vidu suplemenata. Mana suplemenata je najčešće ta što osim kofeina sadrže i taurin-aminokiselinu koja sadrži sumpor. Taurin je i čest sastojak energetskih pića. Ukoliko kao sportista koristite kofein u vidu suplemenata važno je da znate da veće količine mogu dovesti do učestalog mokrenja, jer je kofein i diuretik. Ukoliko to ne kontrolišete rizikujete da dehidrirate i izgubite hranljive sastojke-minerala i elektrolite, koji takođe utiču na spremnost organizma.

Prava mera kofeina

Uz sve pozitivne strane i trenutke zadovoljstva koje može da stvori aparat za espresso i njegov produkt-kafa, kofein ima i negativne strane. Naročito ako preterujete sa konzumiranjem. Čestom konzumacijom za samo nekoliko dana postaćete tolerantni na kofein, ali će se stvoriti i osećaj zavisnosti. Sportisti će to najbolje primetiti tako što neće imati volje za trening, osećaće umor, uznemirenost, imaće glavobolju. Da bi se ovo izbeglo, ne bi trebalo da previše koristite aparat za espresso. Optimalna doza za odrasle je oko 400mg dnevno. Za sportiste koji žele da unaprede sportska postignuća, a izloženi su ekstremnoj izdržljivosti, poput maratonaca, triatlonaca, biciklista preporučena doza je 250 mg dnevno. Dugotrajno uzimanje niskih doza kofeina, onih manjih od 75 mg, na sportske performanse utiče negativno, tako što ih smanjuje.Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

O autoru

Dodaj komentar