Kolecistitis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je kolecistitis i uzrok bolesti

Contents

Kolecistitis je upala žučnjaka, odnosno u narodu poznato kao upala žući. Funkcija žući je filtriranje i odstranjivanje toksičnih tvari iz organizma, te se ovaj organ nalazi na desnoj strani gornjeg dijela trbuha. Kada dođe do začepljenja ovog organa uslijed nakupljanja toksina i loše prehrane funkcija žuči se poremećuje i dolazi do nemogućnosti obrade kolesterola, pa se formiraju žučni kamenci.

Žučni kamenci su uzrok koji blokiraju cijev koja toksine vodi iz žuči i dolazi do nakupljanja toksina u samoj žuči koje dovodi do upale žuči koja se zove kolecistitis. Tumor također može biti uzročnik ove bolesti.

Uzroci koji dovode do ovog stanja može biti loša prehrana dulji vremenski period, no uzroci mogu biti genetske prirode, ali i neke infekcije. Kada se dogodi upala žuči to može biti opasno po život ukoliko se žuč pukne i razlije unutar trbuha. Treba imati na umu da je najveći uzročnik upale žuči nakupljanje kolesterola stoga treba pripaziti na prehranu i smanjiti unos kolesterola u obliku hrane i pića.

Kolecistitis simptomi bolesti

Simptomi koji prate kolecistitis su jaki bolovi u predjelu gornjeg dijela trbuha na desnoj strani ispod rebra. Bol koja se osjeća se pojačava kod kretanja i disanja, te se bol može proširiti i do desne lopatice. Bolovi se uobičajeno javljaju nakon jela nekoliko sati poslije.

Uz bol mogu se pojaviti mučnina i povraćanje, a također se može pojaviti i žućkasta boja kože ili čak bjeloočnice. Povišena tjelesna temperatura također može pratiti ove osnovne simptome.

Ukoliko imate ovakvih simptoma nemojte odgađati posjet liječniku i ne čekajte da se upala žuči razbukta jer kad nastupi upala teže je i liječenje, no takva situacija može biti i opasna po život. Kao i kod svake druge bolesti pravovremeno liječenje je uvijek bolje rješenje, a prevencija je uvijek najbolje rješenja pogotovo ako imate genetskih predispozicija za kolecistitis. Kada dođe do upale i simptomi su jaki prvo će se morati pristupiti smirivanju upale kako bi se moglo dalje pristupiti liječenju.

Kolecistitis liječenje

Kolecistitis kada nastane predstavlja upalu koju je prvo potrebno smiriti kako ne bi došlo do prsnuća žuči dok se čeka operacija. Žuč kada se začepi može se jedino kirurški otkloniti jer bez ovog organa čovjek može preživjeti, ali sa upaljenom žuči to predstavlja opasnost za ljudski život.

Svakako ukoliko se pojavi kolecistitis bolničko liječenje je u velikoj većini slučajeva velika vjerojatnost. Moguće je da će liječnik propisati dijetu kod koje nije dozvoljeno niti jesti niti piti, pa u toj situaciji će se hrana dobivati putem infuzije na bolničkom liječenju. Na taj način se nastoji smanjiti opterećenje žući dok se upala ne smiri kako bi se moglo pristupiti operaciji.

Ukoliko je došlo do bakterijske upale žuči primit ćete antibiotike, a lijekovima protiv bolova će vam se olakšati bolovi koji mogu biti vrlo jaki. Upala žuči može trajati i do desetak dana uz liječenje, te ukoliko se upale ponavljaju ili predstavljaju opasnost od prsnuća žuči slijedit će kirurško odstranjivanje žuči kao krajnja metoda liječenja.

Tagovi:

#Kolecistitis #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar