Lifestyle

Kolike – tromjesečni grčevi – uzrok, simptomi, liječenje

Kolike uzrok tromjesečnih grčeva kod beba

Kolike ili grčevi se kod malih beba oko trećeg tjedna starosti javljaju i mogu trajati do 3. mjeseca bebina života. Mogu biti povremeni, ali i učestali tokom tog perioda od tri mjeseca. Bebe to pokazuju grčenjem i bolnim plačem, te su vrlo razdražljive. Teško je kada beba plače a vi joj ne možete pomoći i vidite da je beba u bolovima.

U ovom periodu bebina života nakon poroda crijeva i probavni sustav se još razvijaju i prilagođavaju na vanjsku hranu. Dok je beba bila u majčinom trbuhu hranila se preko pupkovine, a sada nakon poroda ili se hrani majčinim mlijekom ili umjetnim mlijekom prilagođenim za bebin uzrast.

Točak uzrok za kolike nije poznat i individualan je od djeteta do djeteta. Koliko su jaki grčevi ili koliko su učestali ne ovisi sa kojoj se hranom beba hrani jer se grčevi javljaju podjednako kod beba koje su na majčinom mlijeku i koje su umjetnom mlijeku za bebe. Također grčevi jednako pogađaju i dječake i djevojčice.

Kolike simptomi

Kolike imaju karakteristične simptome koji se javljaju kao jaki i neutješan plač bebe koji traje i par sati što god pokušali napraviti ništa je uspijeva. Beba je razdražljiva i tijelo bebe se grči te se istovremeno nogice povlače prema trbuhu savijanjem u koljenima. Trbuh bebe je napet, šakice su stisnute od bolova i čelo je naborano od grčenja.

Uz sve to može se desiti da beba ne prestaje štucati, no moguće je i pojačano štucanje i vjetrovi. Kod beba izmet je specifičnog jakog smrada a dok traju grčevi je još jačeg jer probavni sustav još nije razvijen i hrana izlazi poluprobavljena.

Ukoliko je beba na majčinom mlijeku pazite da dijete dobro obuhvati bradavicu jer neka istraživanja pokazuju da kada se bebe tokom dojenja naguta zraka pojavljuju se kolike, isto je i sa hranjenjem na bočice. Preporučuju se i topli oblozi za bebin trbuh kako bi joj se olakšalo dok traju grčevi. Također kažu da masiranje bebinog trbuha u smjeru kazaljke na satu pomaže, no kad to radite radite to vrlo lagano.

Kolike liječenje

Za kolike liječnici ne preporučuju davanje lijekova ili pripravaka koje možete nabaviti u ljekarnama jer nisu dokazani pozitivni učinci tih preparata. Plač bebe kad joj nešto nedostaje ili je mokra razlikuje se od vrištanja zbog grčeva. Ukoliko primijetite simptome grčeva pratite koliko često i u kojim periodima se grčevi javljaju.

Liječnici za dijagnosticiranje kolika se koriste metodom pravila broja 3. To znači sljedeće: ako se grčevi javljaju na način da traju najmanje tri sata, najmanje tri puta tjedno i traju tri tjedna u komadu dijagnosticirat će kolike.

Ukoliko beba gubi apetit, ima krv u stolici, povišenu tjelesnu temperaturu, vidljive su promjene na koži bebe (bljedilo, plavkasta boja, bilo kakve mrlje), problemi sa disanjem, povraćanje zelenog sadržaja, te oblici neurološkog napadaja odmah se obratite liječniku za pomoć. Liječnik će pregledati dijete i dijagnosticirati radi li se o grčevima koji spontano nestaju nakon trećeg mjeseca djetetova života ili se radi o nekom drugom uzroku stanja u kojem dijete vrišti od bolova.

Tagovi:

#Kolike #tromjesečni #grčevi #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši