Lifestyle

Konakion – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Konakion i za što se koristi?

Konakion u sebi sadrži fitomenadion, sintetsko proizvedeni vitamin koji je poznatiji pod nazivom vitamin K1. Navedeni lijek će se koristiti za: Sprječavanje kao i liječenje težih krvarenja koji su povezani s nižom razinom faktora zgrušavanja kod odraslih i djece starije od godinu dana, za liječenje djece koje pate od bolesti jetre ili niže razine K vitamina u tijelu radi svoje bolesti, za prevenciju i liječenje krvarenja koje je nastalo radi manjka K vitamina u tijelu novorođenčadi i dojenčadi koji su stari do jedne godine.

Djelovanje lijeka je fokusirano na stvaranju faktora zgrušavanja u tijelu. Navedeni faktori pomažu da se zaustavi krvarenje. Što je važno znati prije korištenja navedenog lijeka? Konakion se neće koristiti kod: Osoba koje imaju alergiju na sastojke lijeka. Posebnija opreznost kod primjene lijeka odnosi se na: Osobe koje pate od problema jetre, osobe koje imaju umjetne srčane zaliske, djecu koja imaju problema s protokom žući. Prije propisivanja navedenog lijeka prolazi se informativni razgovor s liječnikom i radi se opći pregled zdravstvenog stanja.

Konakion primjena i mjere opreza

Prije primjene navedenog lijeka, dužni ste upoznati liječnika s vašim trenutnim terapijama (stalnim ili povremenim). Razlog je taj što Konakion može imati promijenjeno djelovanje na druge lijekove. Također, drugi lijekovi mogu utjecati i na njegovo djelovanje. Poseban oprez vrijedi kod korištenja antikoagulansa. Kako se koristi Konakion? Lijek je isključivo namijenjen za jednokratnu upotrebu jer ne sadrži dodatne konzervanse, i on se ne smije višekratno koristiti. Odrasli i djeca iznad godinu dana: Lijek će vam dati liječnik ili medicinsko osoblje.

Daje se preko injekcije u venu, ili kroz usta putem šprice. Lijek se ne smije dati direktno u mišić. Preporučene doze su: Osobe koje krvare nakon primjene antikoagulansa 5-10 mg, osobe koje pate od težih krvarenja 5-10 mg uz čestu transfuziju krvi. Maksimalna doza iznosi 40 mg tijekom 24 h. Nakon što je prošlo 3 sata od primjene lijeka, liječnik provjerava razinu zgrušavanja krvi kako bi se utvrdilo da li su potrebne dodatne doze ili ne. Lijek se može primijeniti i kod adolescenata i starijih, iako su potrebne prilagođene doze. Rizik od predoziranja su minimalne.

Konakion iskustva i liječenje

Osobe koje su liječene Konakion-om navode kako je riječ o djelotvornom lijeku koji pomaže u zgrušavanju krvi i zaustavljanju krvarenja. Iskustva liječenih su pozitivna. Da li se nuspojave pojavljuju kod svake osobe? Ne. Nuspojave su normalna pojava kod svakog lijeka, no one se ne manifestiraju kod svakog bolesnika. Lijek može izazvati navedene nuspojave: Oticanje usta, usnica i grla – dolazi do otežanog gutanja i disanja. Oticanje gležnjeva, stopala, dlanova. Riječ je o alergijskim reakcijama na lijek. Ako se lijek dao prebrzo u venu, nastaju sljedeće nuspojave:

Znojenje i crvenilo u licu, plava boja na koži – osobito na usnama, stezanje u prsnom košu, problemi s cirkulacijom. Pošto se lijek daje sa strane medicinskog osoblja, nuspojave se mogu lako prepoznati. Konakion će se dobiti na liječnički recept. Cijena ampule 5 x 10 mg/ml iznosi 2,70€. Kako se čuva lijek? Ukoliko postoje posebne mjere čuvanja, o tome će vas obavijestiti vaš ljekarnik. Svaki lijek je poželjno držati podalje od djece, na sigurnom mjestu. Nikada nemojte bacati uputu o lijeku, te ju uvijek držite u istom pakiranju.

Tagovi:

#Konakion #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak