Lifestyle

Kronično zatajivanje srca – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Kronično zatajivanje srca?

Zatajenje srca možemo opisati kao stanje ili skup simptoma koji će oslabiti rad srca. Srce više ne može normalno pumpati krv i dolazi do smanjenja krvi u organizmu. Zatajivanje srca donosi poteškoće s pumpanjem krvi u tijelo, što može dovesti do propadanja organa i ukrućenja srčanog mišića. Navedeno stanje se može dogoditi na desnoj ili lijevoj strani, kao i na obje. Razlikujemo Kronično zatajivanje srca koje je trajno, i akutno koje je kratkotrajno. Kod akutnog oblika, simptomi se pojavljuju odjednom i isto tako brzo nestaju.

Stanje se često pojavljuje nakon srčanog udara, ali može biti i posljedica raznih problema s srčanim zaliscima koji su glavni u kontroli protoka krvi prema srcu. Kronično zatajivanje srca donosi kontinuirane simptome koji ne nestaju nakon određenog vremena. Većina slučajeva je kroničnog oblika. Bolesti krvnih žila i srca su glavni uzrok smrti u današnjem svijetu, Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako godišnje od navedenih bolesti umire preko 17,9 milijuna ljudi. U Hrvatskoj se procjenjuje kako u prosjeku tisuću ljudi godišnje oboli od određene vrste bolesti koje je vezana za krvožilni sustav ili srce.

Kronično zatajivanje srca uzroci i simptomi

Kronično zatajivanje srca je često povezano s drugim zdravstvenim stanjima. Najčešći uzrok je bolest koronarnih arterija, ovdje dolazi do samog sužavanja arterija koje su odgovorne za opskrbljivanje srca sa potrebnom krvlju i kisikom. Ostali uzroci mogu biti: Kardiomiopatija – poremećaj koji će uzrokovati slabljenje srčanog mišića, urođene bolesti koje su povezane s srcem, srčani udar, bolesti srčanih zaliska, razne vrste aritmija, bolest pluća, apneja u snu, dijabetes, aktivnost štitnjače, HIV, anemija, kemoterapija, uzimanje raznih opijata.

Kronično zatajivanje srca se može prepoznati prema sljedećim simptomima: Kratkoća u dahu, čest osjećaj umora te slabosti, oticanje gležnjeva i nogu kao i trbuha, povećana kilaža, česta potreba za mokrenjem usred noći, nepravilni otkucaji srca, suhi i nadraženi kašalj, tvrd i napuhnut trbuh, uznemiren želudac i mučnina. Navedeni simptomi mogu biti blagi i ponekad se niti ne osjete. Neki simptomi se mogu pojaviti i nestati, dok se neki mogu zadržati. Ukoliko imate problema sa srcem i osjetite neke od navedenih simptoma, tada je potrebno da se obratite svom liječniku.

Kronično zatajivanje srca liječenje

Liječenje zatajenja srca će ovisiti o težini stanja i njegovoj vrsti. Rano liječenje može spasiti život. Ukoliko pacijent na vrijeme primijeti simptome, liječenje može biti uspješno. Srčanim bolesnicima se u pravilu predlažu kontrole do svakih 6 mjeseci. Glavni cilj liječenja navedenog stanja je produljenje života. Kronično zatajivanje srca se može liječiti lijekovima: Lijekovima za poboljšanje sposobnosti pumpanja krvi, lijekovima za smanjenje nastanka krvnih ugrušaka, lijekovima za smanjenje nepravilnih otkucaja srca, lijekovima za uklanjanje natrija, lijekovima za obnavljanje razine natrija, lijekovima za smanjenje kolesterola, lijekovima za smanjenje štetnijih hormona.

Kronično zatajivanje srca će u većini slučajeva tražiti i operaciju koronarne premosnice. Određeni pacijenti također moraju ugraditi i pacemaker koji će pomagati u kontroli srčanog ritma. U slučaju da niti jedna metoda liječenja ne pomogne, tada pacijent mora napraviti transplantaciju srca. Operacijom se uklanja cijelo srce ili samo oštećeni dio, i zamjenjuje se novim. Da li se navedeno stanje može spriječiti? Važno je obratiti pažnju na održavanju zdrave kilaže, na konzumaciji hrane koja je dobra za srce, redovnu tjelovježbu, upravljanje stresom, prestanak pušenja, prestanak konzumacije alkohola.

Tagovi:

#Kronično #zatajivanje #srca #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši