Lifestyle

Lagani infarkt – uzrok, simptomi, liječenje

Lagani infarkt se naziva i tihim infarktom

Pravovremeno uočavanje i prepoznavanje tihog srčanog udara vam može spasiti život. Lagani infarkt se naziva i tihim infarktom zbog blagih simptoma koji brzo prođu, pa osoba koja ih proživljava ni ne pomisli da treba potražiti liječničku pomoć, jer to smatra nekom prolaznom tegobom, reakcijom na stres ili čak slučajnom srčanom aritmijom. Ali tko ignorira rana upozorenja često ga iznenadi pravi srčani udar koji može biti smrtonosan, jer tihi udari također oštećuju i oslabljuju srčani mišić.

Nema prave prevencije, ali ako na vrijeme prepoznate lagani infarkt i odete kardiologu, spašavate svoj život. Statistike kažu da tihi srčani udar češće pogađa muškarci koji ga zbog blagih simptoma ignoriraju, a sljedeći udar neće biti ni lagan ni tih. Tihi srčani udar je zapravo infarkt miokarda, obično uzrokovan arterosklerozom, no to nije jedini uzrok, uz “zakrečenu” arteriju krivac može biti spazam krvnih žila, tahikardija, hipertireoza, ekstremno nizak krvni tlak, jača ili slabija bol ili se samo pojavi neka nelagoda u prsnom košu

Lagani infarkt ostavlja ožiljke i oštećenja na srcu

Statistike kažu da oko 40% srčanih udara jesu tihi srčani udari, barem prvi put. Simptomi su jača ili slabija bol u prsima, stezanje oko srca, slabost, mučnina, povraćanje, kratki dah otežava dolazak do kisika, kraće ili duže trajanje takvog stanja, može dolaziti na mahove, a kod starijih osoba i dijabetičara to je obično slabije izraženo. Ali, ne zavaravajte se, lagani infarkt ostavlja ožiljke i oštećenja na srcu i treba ga shvatiti kao znak upozorenja.

Neliječeni lagani infarkt povećava rizik od jačeg srčanog udara i rizik smrti od arterijske koronarne bolesti, jer taj mikro srčani udar je samo alarm, tiho upozorenje. Tihi srčani udar se obično pojavi bez upozorenja, bol je blaga, kao i ostali simptomi i pogođena osoba ni ne shvati da joj se događa nešto ozbiljno. Često te simptome, zato jer su blagi zamijenimo sa nekim drugim tegobama, okrivimo umor, stres, frustracije, pritisak na poslu, u obitelji, probavne tegobe, žgaravicu, infekciju dišnih puteva i promakne nam ozbiljnost tih simptoma.

Ako opisane tegobe ne prođu za sat vremena imate lagani infarkt

Tihi srčani udar često prođe bez simptoma ili ima neke posve atipične simptome i jednostavno ne prepoznamo ozbiljnost situacije. Ako opisane tegobe ne prođu za sat vremena imate lagani infarkt, zovite hitnu pomoć i napravite EKG. Ako ste navikli na hodanje i to vam je svakodnevni ritual bez napora, ali odjedanput vas svlada neobjašnjiv umor i tromost, to bi mogao biti atipični simptom tihog srčanog udara, naime, ne pojave se uvijek senzacije oko srca kao upozorenje.

Lagani infarkt se prevenira zdravim životom, kretanjem, zdravom prehranom i zdravim ostalim životnim navikama, što je naročito važno za osobe koje u obitelji već imaju srčanih bolesti. Nemojte pušiti, izbjegavajte alkohol, naročito u većim količinama, održavajte prihvatljivu tjelesnu težinu, koristite se antistresnim tehnikama kao što su meditacija, autogeni trening, molitva ili slične metode. Promijenite prehranu, neka vam zdrava prehrana postane navika. Ako bolujete od hipertenzije ili povišenog kolesterola u krvi uzimajte propisanu terapiju redovito. Dovoljno spavajte, krećite se, ali izbjegavajte agresivne vježbe.

Tagovi:

#Lagani #infarkt #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak