Lifestyle

Gonokokna infekcija – Gonoreja – uzrok, simptomi, liječenje

Gonokokna infekcija – uzrok

Gonokoknu infekciju uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae, poznata kao gonokok. Kao vrsta spolno prenosive bolesti, česta je kod muškaraca i žena. Glavni oblik prijenosa gonoreje je spolni odnos sa zaraženom osobom, oralni, vaginalni ili analni odnos, bez uporabe kondoma. Također se može prenijeti tijekom trudnoće, s majke na dijete, gdje se stanje liječi ubrzo nakon rođenja. Razdoblje inkubacije za Neisseria gonorrhoeae je do 7 dana prije pojave simptoma. Procjenjuje se da 2% svjetske populacije ima ovu bakteriju u tijelu. Gonokokna infekcija manifestira se na različite načine kod muškaraca i žena.

Kod muškaraca infekcija je popraćena gnojenjem i pečenjem tijekom mokrenja, dok kod žena može biti asimptomatska. Kada gonokokna infekcija pokazuje znakove kod žena, to obično uključuje vaginalni iscjedak i bol tijekom mokrenja. Može doći i do krvarenja izvan menstruacije. Čimbenici rizika su: odnos bez korištenja kondoma, više spolnih partnera u posljednjih nekoliko mjeseci, odnos s partnerom s dijagnosticiranom gonorejom, prethodne spolno prenosive bolesti.

Gonokokna infekcija – simptomi

Čak i bez simptoma, zaražene žene prenose bakteriju koja uzrokuje bolest. Iako se gonokokna infekcija može pojaviti u bilo kojoj dobnoj skupini, češća je u spolno aktivnoj populaciji. Gonoreja uzrokuje različite probleme kod oba spola. Glavni simptomi bolesti kod žena su: bol u donjem dijelu trbuha, vaginalni iscjedak, krvarenje tijekom spolnog odnosa, peckanje tijekom mokrenja, vaginalni svrbež, bol tijekom spolnog odnosa. Kod muškaraca najčešći simptomi su: svrbež, peckanje tijekom mokrenja, krvarenje, iscjedak iz mokraćne cijevi, bolno pražnjenje crijeva, osjetljivost i oticanje testisa.

Ako se gonokokna infekcija ne liječi pravilno, može dovesti do razvoja upalne bolesti zdjelice i neplodnosti. Kada osoba posumnja na simptome, treba potražiti pregled kod liječnika opće prakse, urologa ili ginekologa. Dijagnoza se postavlja laboratorijskim pretragama, jer simptomi nisu specifični, a među glavnima je: bakterioskopska pretraga, gdje se prisutnost uzročnika ispituje u sakupljenom mokraćnom sekretu, kultura i brisevi. Pretrage se provode kod osoba sa simptomima koji upućuju na infekciju. Ali budući da mnogi nemaju simptome, testovi se preporučuju asimptomatskim osobama na temelju kriterija rizika, koji uključuju mlade spolno aktivne žene mlađe s više partnera.

Gonokokna infekcija – liječenje

Liječenje gonokokne infekcije sastoji se od upravljanja simptomima i uporabe antibiotika. Tijekom procesa liječenja preporuča se da pacijent nema spolne odnose dok su prisutni simptomi. U asimptomatskim slučajevima indikacija je izbjegavanje spolnih odnosa do kraja liječenja. Kada se rano dijagnosticira i liječi, gonokokna infekcija je izlječiva. Budući da je riječ o bakterijskoj bolesti, liječenjem se sprječava i njezino daljnje napredovanje u organizmu. Inače, ova spolno prenosiva bolest može izazvati niz ozbiljnih komplikacija i dovesti do neplodnosti.

Osim što povećava rizik od komplikacija u trudnoći, gonokokna infekcija može biti odgovorna za: izvanmaterničnu trudnoću, prijevremeni porod, konjunktivitis i malu porođajnu težinu. Prevencija je obavezna uporaba kondoma tijekom spolnog odnosa i traženje liječničke pomoći pri pojavi prvih simptoma. Nužni su rutinski pregledi jer gonoreja u nekim slučajevima može biti asimptomatska. Ako se ne liječi, Neisseria gonorrhoeae se može proširiti na druge dijelove tijela, uzrokovati infekcije i dovesti do ozbiljnih neuroloških i kardiovaskularnih problema.

Tagovi:

#Gonokokna #infekcija #Gonoreja #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši