Erizipeloid – uzrok, simptomi, liječenje

Erizipeloid – uzrok

Contents

Erizipeloid je akutna infekcija uzrokovana gram pozitivnim bacilom Erysipelothrix rhusiopathiae, koji dolazi u kontakt preko kontaminiranih životinjskih proizvoda ili kroz ogrebotine na koži. Erysipelothrix rhusiopathiae jedan je od primarnih uzročnika koji najviše pogađa domaće životinje, svinje, ovce, kokoši, ptice i ribe. Ova bakterija raširena je po cijelom svijetu i uzročnik je zoonoza, a najčešća je među poljoprivrednicima, veterinarima, ribarima, mesarima i kuharima. Mikroorganizam Erysipelothrix rhusiopathiae je u obliku nekoliko plosnatih štapića sa zadebljanjima na krajevima. Razlikujemo tri načina na koje erizipeloid može utjecati na ljude, ovisno o težini manifestacije, a kožni oblik je među najčešćim i obično zahvaća područje prstiju i šake. Uzročnik erizipeloida prodire u kožu kada ima ogrebotina, osipa ili posjekotina. U početku se stvara ljubičasto obojeni eritem uzdignutih rubova koji se postupno širi. Zaraza se ne prenosi kontaktom s osobe na osobu, već izravno s kontaminiranog mesa bolesne životinje. Sistemski oblik erizipeloida je vrlo rijedak, a tada infekcija ulazi u krvotok, odakle se dalje širi po tijelu, zahvaćajući zglobove, pluća i mozak.

Erizipeloid – simptomi

Koji su znakovi i simptomi erizipeloida? Erizipeloid se obično javlja kod osoba s povećanom osjetljivošću na ovu vrstu infekcije, a najčešći je kod osoba koje se bave stočarstvom i mesnom industrijom. Infekcija se javlja na rukama, prstima, podlakticama ili drugim otvorenim dijelovima tijela. Simptomi se razvijaju 2 do 7 dana nakon što bakterija uđe u kožu kada se pojave definirane crvene ili ljubičaste lezije s glatkim površinama. Postoje karakteristične značajke koje razlikuju ove lezije, koje se polako šire tijekom nekoliko dana gdje su prisutni oštri rubovi s malim mjehurićima. Erizipeloid se vrlo rijetko javlja kroz višestruke lezije na različitim dijelovima tijela. Neki pacijenti imaju blagu temperaturu i malaksalost. Kako se infekcija širi, pojavljuju se crvenilo, oteklina, svrbež, jako upaljena koža na zaraženom području, natečeni limfni čvorovi, žarenje, peckanje i mjehurići ispunjeni tekućinom. Infekcija se također može proširiti na druge prste. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničkog nalaza i mikrobiološke pretrage.

Erizipeloid – liječenje

Budući da se simptomi infekcije javljaju uz određene promjene na koži, važno je razlikovati erizipeloid od bolesti poput erizipela ili neke vrste dermatitisa. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih znakova i na temelju dobivenih pretraga. Ponekad je za konačnu dijagnozu potreban uzorak tkiva iz biopsije kože zahvaćenog područja. Antibiotici, osobito penicilin, vrlo su učinkoviti u liječenju ovog stanja. Erizipeloid rijetko zahvaća druge dijelove tijela i ponekad može postupno nestati sam od sebe. Na temelju dermatološkog pregleda može se utvrditi radi li se o erizipeloidu, kao i o prisutnosti posjekotine na koži koja je zahvaćena infekcijom. Nakon primjene odgovarajuće terapije, zaraženo područje kože zacijelit će unutar dva tjedna. U ukupnoj stopi oboljelih vrlo je mali broj ozbiljnih poremećaja koji mogu dovesti do oštećenja zalistaka, zatajenja jetre i bubrega, encefalitisa, meningitisa i upale zglobova. Zaštitne mjere su neophodne prilikom njege životinja i tijekom obrade mesa. Kako bi se izbjegla infekcija, preventivno je nositi rukavice pri rukovanju mesom, pripremi ribe i školjki.

Tagovi:

#Erizipeloid #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar