Lifestyle

Štitnjača hipotireoza – simptomi nepravilnog rada

Štitnjača hipotireoza – bolest štitnjače

Bolest štitnjača hipotireoza je vrlo rasprostranjena u ciejlom svijetu, a predstavlja smanjenu produktivnost štitne žlijezde. Štitnjača proizvodi hormone tiroksin T4 i trijodtironin T3 koji imaju ulogu u metabolizmu svih stanica u ljudskom tijelu. Metabolizam je važan za ljudsko zdravlje jer utječe na razgradnju masti i ugljikohidrata, regulira razinu kalcija u tijelu, tjelesnu temperaturu i utječe na brzinu otkucaja srca.

Bolest štitnjača hipotireoza predstavlja poremećaj kada je smanjena proizvodnja hormona T3 i T4, pa posljedično dolazi do usporavanja metabolizma, povećanja razine kolesterola, debljanja, umora, depresija.

Najčešći uzrok ovog poremećaja je autoimuna bolest Hashimotov tiroiditis koji je kronična upala štitnjače kod koje tijelo proizvodi protutijela koja uništavaju štitnjaču i dovode do njenog uništavanja. No, uzroci mogu biti i odstranjenje štitne žlijezde operativnim zahvatom zbog karcinoma, cističnih tvorbi, dobroćudnih tumora, te uzroci mogu biti i neki lijekovi, zračenja. Postoji i prirođena hipotireoza koja se otkriva već u rodilištu testiranjem krvi i vrijednosti TSH kod novorođenčeta, pa se vrlo rano mogu otkriti potencijalni problemi u radu štitnjače.

Štitnjača hipotireoza simptomi

Simptomi koji upućuju na pojavu bolesti štitnjača hipotireoza su umor, bezvoljnost, pospanost, koža im je suha i blijeda. Dolazi do debljanja bez promjene prehrane, a često se javlja i zatvor ili opstipacija. Kosa je također suha i beživotna, glas je promijenio boju i postao promukao, moguće je da će se pojaviti i nagluhost, a kod žena može doći i do poremećaja menstrualnog ciklusa. U krvnim pretragama je povišena razina TSH, kolesterol, postoji nedostatak joda, željeza, selena, vitamina A, te cinka.

Hašimotov tireoiditis koji se često javlja uz bolest štitnjača hipotireoza uz navedene simptome donosi i zaboravnost, depresiju i promjene raspoloženja. Utjecaj poremećaja rada štitnjače je velik i na rad srca, te može uzrokovati poremećaje u radu srca. Time što utječe na usporavanje metabolizma uz debljanje slabe i mišići, povećava se tjelesna masa, a poremećena je i tjelesna temperatura. Veliki utjecaj poremećaj u radu štitnjače ima i na probavni sustav jer utječe na pokretljivost crijeva pa tako i na zatvor, a nije pošteđen ni središnji i periferni živčani sustav.

Parazol - Protiv parazita

Štitnjača hipotireoza prevencija i liječenje

Bolest štitnjača hipotireoza se može prevenirati pravilnom prehranom i hranjivim tvarima koje reguliraju pravilan rad štitne žlijezde. Hranjive tvari koje povoljno utječu na rad štitnjača su selen i jod, a pomažu i vitamin A, te minerali cink i željezo. No, prije nego se odlučite na uzimanje suplemenata koji sadrže ove hranjive tvari posavjetujte se sa svojim liječnikom koji sumnja da vaša štitnjača možda ne radi kako bi trebala jer se to vidi iz krvnih nalaza. Bilo bi dobro naparaviti dodatne pretrage razine hormona T3 i T4.

Naročito ako uz bolest štitnjača hipotireoza postoji i Hasimotov tireoiditis, prevelika količina joda bi mogla pogošati Hashimotovu bolest. Joda ima u jodiranoj soli, morskm algama, morskim plodovima, ribi kao što je tuna ili balakar, suhim šljivama. Selen koji djeluje kao antioksidans može se pronaći u namirnicama kao što su tuna, losos, sardine, brazilski orah, meso, jaja, sjemenke suncokreta, smeđa riža, mahunarke, indijski oraščići, zob, banane, te gljive. U svim ovim namirnicama ima i željeza i cinka, a vitamnin A ćete pronaći u mrkvi.

Tagovi:

#Štitnjača #hipotireoza #simptomi #nepravilnog #rada
Izvorni članak