Lifestyle

Menopur – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Menopur i za što se koristi?

Menopur lijek dostupan je u obliku praška. Prije primjene lijek se mora pomiješati s otapalom. Injekcija se primjenjuje pod kožu ili u mišić osobe. Lijek se sastoji od dva hormona: Folikulostimulirajući hormon i luteinizirajući hormon. Navedeni hormoni su spolni hormoni koji se luče sa strane muškaraca i žena i kao takvi oni sudjeluju u regulaciji rada reproduktivnih organa osobe. Ovi hormoni će se dobivati iz urina postmenopauzalnih žena. Djelatne tvari lijeka visoko su pročišćene i zajednički se nazivaju menotropin.

Menopur će se koristiti za liječenje ženske neplodnosti u sljedećim slučajevima: Kada žene ne mogu zatrudnjeti jer im jajnici prirodno na stvaraju dovoljan broj zrelih jajnih stanica i kada su žene uključene u programe za medicinsku potpomognutu oplodnju. Lijek se ne preporučuje: Ženama koje imaju nedovoljan rad štitne i nadbubrežne žlijezde, ženama koje imaju povišenu razinu prolaktina, ženama koje pate od tumora hipofize, žene koje pate od tumora hipotalamusa.

Primjena lijeka nije poželjna u sljedećim slučajevima: Ako žena ima alergiju na menotropin ili druge sastojka navedenog lijeka, ako žena ima tumor na maternici, jajnicima, dojkama ili dijelovima mozga, ako žena ima ciste na jajnicima, ako žena ima fizičke defekte maternice i ako maternica krvari radi nepoznatog uzroka, ako je žena trudna ili doji, ako je žena ušla u menopauzu. Prilikom korištenja navedenog lijeka važno je biti u kontaktu sa liječnikom u slučaju da se pojave određeni simptomi poput: Bolova u trbuhu, oticanje trbuha, mučnine, povraćanje, proljev, povećanje kilaže, otežano disanje i mokrenje.

Menopur primjena i mjere opreza

Lijek se koristi za liječenje odraslih žena, nije primjeren za djecu i adolescente. Kako se primjenjuje Menopur? Lijek će se koristiti prema uputama liječnika. Primjena lijeka najčešća je kod: Žena koje nemaju ovulaciju i ne stvaraju jajašca, kod žena koje se nalaze u programu potpomognute oplodnje. Prva injekcija se daje uz prisutnost liječnika kako bi se vidjela pravilna primjena. Lijek dolazi u obliku praška u bočici i potrebno ga je otopiti u štrcaljki uz otapalo prije korištenja. Otapalo za otapanje dolazi priloženo i napunjeno u štrcaljku.

Pravilnu i potrebnu dozu propisuje liječnik. Doza može biti za jednu ili više primjena. Nakon što ste zaprimili prvu injekciju u ambulanti, sljedeće doze zaprimaju se doma. Upute sa slikama o pravilnoj primjeni dostupne su na uputi o lijeku. Liječnik će vas prije korištenja obavijestiti da li je propisana doza za jednu primjenu ili više primjena. Injekciju je nabolje dati u prednji dio natkoljenice, trbuh, nadlakticu itd. Prije injekcije, područje je bitno dezinficirati. Koliko dugo će se koristiti lijek? Menopur će se koristiti dok se ne pokaže njegovo pozivno djelovanje ili dok liječnik ne predloži drugi lijek.

Parazol - Protiv parazita

Menopur iskustva i liječenje

Žene koje su koristile Menopur navode kako je riječ o djelotvornom lijeku koji im je pomogao da zatrudne. Iskustva povezana za korištenje navedenog lijeka su pozitivna. Da li ovaj lijek uzrokuje nuspojave? Nuspojave su moguće, no one se ne pojavljuju kod svake žene. Liječenje ovim lijekom može izazvati pojačanu aktivnost jajnika, što može dovesti do sindroma hiperstimulacije jajnika. Osim navedenog, moguće su i alergijske reakcije na lijek. Česte nuspojave su: Bolovi u trbuhu, glavobolja, mučnina, otok oko trbuha, bolovi u zdjelici, prekomjerna stimulacija jajnika, reakcije na mjestu uboda injekcije.

Ostale moguće nuspojave navedene su redoslijedom na uputi o lijeku. Menopur se dobiva na liječnički recept uz kojeg se kupuje u ljekarni. Cijena za bočicu 10 x 75 iu iznosi 181,63€. Kako će se lijek čuvati? Ovaj lijek će se prije otapanja držati u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva. Prije odluke o otapanju, lijek se može držati 28 dana na temperaturi do 25 stupnjeva. Ukoliko postoje posebne upute o čuvanju, ljekarnik će vas uputiti u njih. Lijek se ne smije koristiti nakon njegovog isteka, već se mora baciti sukladno uputama ljekarnika.

Tagovi:

#Menopur #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak