Lifestyle

Momecutan – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Momecutan i za što se koristi?

Momecutan se sastoji od djelatne tvari mometazonfuroat, sintetičkog hormona koji ima jako protuupalno djelovanje (kortikosteroidi). Lijek dolazi u obliku kreme i namijenjen je za vanjsku primjenu (samo na kožu). Krema je namijenjena za lokalno ublažavanje simptoma koji nastaju uslijed određenih kožnih upala kao i promjena na koži (psorijaza, atropijski dermatitis, iritacijski dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis). Krema se slobodno može primjenjivati kod djece starije od 2 godine, adolescenata i odraslih.

Navedena krema nije pogodna za: Osobe koje imaju alergiju na mometazonfuorat – kao i druge kortikosteroide u ovom lijeku, ako osobe koje pate od Rosacea-e, osobe s tankom kožom, osobe koje pate od upaljene kože oko ustiju, djecu koja imaju pelenski osip, osobe koje imaju kožne bolesti koje su uzrokovane bakterijama, djecu i odrasle koji imaju vodene kozice, djecu i osobe koje imaju reakcije na cjepiva, osobe koje boluju od tuberkuloze ili sifilisa, djecu i osobe koje trenutno imaju otvorene rane na koži.

Prije korištenja Momecutan kreme, liječnik će vas uputiti u sljedeće: Krema se ne smije primjenjivati bez konzultacija s liječnikom. Osobe koje boluju od psorijaze liječit će se uz liječnički nadzor. Krema ne smije doći u doticaj s očima, otvorenim ranama ili sluznicama na tijelu. Ukoliko se krema primjenjuje na licu, njena primjena ne smije biti dulja od 5 dana. Dulje liječenje zahtijeva liječnički nadzor.

Momecutan primjena i mjere opreza

Lijek se ne smije primjenjivati kod djece koja su mlađa od 2 godine. Potrebno je obavijestiti vašeg liječnika ako koristite ili ste nedavno koristili bilo koje druge lijekove ili kreme. Ako se ova krema primjenjuje na analnom ili genitalnom području, važno je znati da se u kremi nalazi bijeli vazelin koji može utjecati na kontracepciju u obliku kondoma. Krema se može propisati trudnicama, no djelatna tvar može dospjeti u krvotok majke i tako utjecati na razvoj djeteta. Ne preporučuje se dojiljama radi izlučivanja kortikosteroida u mlijeko. Primjena ove kreme neće utjecati na sposobnost upravljanja određenim poslovima.

Kako se koristi Momecutan? Uz pakiranje kreme dolaze i upute o primjeni. Liječnik također može odrediti primjenu kreme, ovisno o težini stanja. Momecutan krema se koristi za vanjsko korištenje. Nanosi se u tanjem sloju, jednom dnevno, na zahvaćeni dio kože. Kremu je potrebno nježno utrljati kako bi se dobro upila u kožu. Nakon primjene potrebno je detaljno oprati ruke. Krema se ne bi smjela primjenjivati dulje od 3 tjedna, dok se na licu ne smije primjenjivati dulje od 5 dana. Nakon prvih znakova poboljšanja, liječnik vas može staviti na drugi režim liječenja koji ima blaže djelovanje.

Momecutan iskustva i liječenje

Osobe koje su koristile Momecutan kremu u svrhu uklanjanja kožnih upala i promjena na koži navode kako je ona djelotvorna. Iskustva se mogu razlikovati, ovisno o težini upale. Razvijaju li se nuspojave prilikom korštenja ove kreme? Da, one mogu biti: Češće: Trnci i bockanje. Manje česte: Povišene kvržice na tijelu i gnojni mjehurići. Vrlo rijetko: Upala u korijenu dlačica, osjećaj pečenja ili žarenja na koži, svrbež kože. Nepoznato: Infekcije, bolni i upalni čirevi, poremećaji u osjetu, zamućeni vid, ekcem, promjena boja kože, prekomjerna dlakavost na području primjene, strije, akne, stanjivanje kože. bol na mjestu primjene.

Nuspojave je poželjno prijaviti svome liječniku. Momecutan krema se dobiva preko liječničkog recepta i kupuje u ljekarni. Cijena za pakiranje 1 x 3 ml (1 mg/g) iznosi 3,24€ uz doplatu od 1,30€. Kako će se čuvati krema nakon njenog otvaranja? Nakon otvaranja, krema će se držati u svojoj tubi/kutiji, uz uputu o lijeku. Čuvat će se na temperaturi do 30 stupnjeva. Ukoliko kremu niste iskoristili do kraja ili joj je prošao rok valjanosti, tada je najbolje neiskorištenu kremu vratiti u ljekarnu kako bi se ona zbrinula na odgovarajući način.

Tagovi:

#Momecutan #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši