Lifestyle

Nedostatak selena – uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuje nedostatak selena?

Selen se opisuje kao esencijalni mineral koji pronalazimo u tragovima kod bakterija, životinja i ljudi. On štiti tijelo od napada, za sebe veže teške metale koji se nađu u organizmu i pruža antioksidativni učinak. Njegov manjak u organizmu može dovesti do nepovratnih posljedica za tijelo. Selen će biti prisutan u raznim količinima kroz cijelo tijelo, osobito u organima te tkivima. U primjeru, veće količine pronalaze se u mozgu, srcu, bubrezima, jetri i i očima.

Trombociti kao i krvne stanice također imaju veću opskrbu navedenim mineralom. Nešto manju dozu selena pronalazimo u organima koji su odgovorni za podržavanje zdrave tjelesne funkcije tijela. Osim što je važan za održavanje tjelesnih funkcija, selen isto tako štiti stanice tijela i sprječava pojavu raka. Nedostatak selena u organizmu smanjuje zdravu funkciju organskih sustava, što dovodi do vidljivih problema. Dnevna potreba za unosom selena je između 30 i 70 mikrograma za odrasle osobe.

Što uzrokuje nedostatak selena? Sami uzroci nastanka mogu biti različiti. Ako konzumiramo hranu koja dolazi iz tla koje je siromašno navedenim elementom, ili ako konzumiramo životinju koja koja se nije hranila mineralnim mješavinama – tada ne unosimo dovoljno selena u organizam. Osobe koje slijede dijetu s niskim udjelom bjelančevina također mogu patiti od njegovog nedostatka. U ostale uzroke ubrajaju se: Bolesti gastrointestinalnog trakta, poremećaj apsorpcije elemenata, bubrežne bolesti.

Kako prepoznati nedostatak selena?

Nedostatak selena se može prepoznati. Znakovi i simptomi koji ukazuju na njegov nedostatak su: Bijele mrlje koje nastaju na noktima, blijeda koža koja može postati ljuskava, tanka kosa, promjena boje kose, neugodan osjećaj u zglobovima, neplodnost kod muškaraca. Potrebno je naglasiti kako simptomi i nisu baš specifični, te je potrebno liječničko mišljenje ako se oni i pojave. Radi širokog spektra djelovanja u ljudskom tijelu, nedostatak selena je nekad teško prepoznati. Kada dođe do smanjene razine selena u organizmu, imunološki sustav postaje slabiji i dolazi do oboljenja.

Osoba će postati bolesna, obrambeni organi smanjuju svoje funkcioniranje. Uz navedeno, moguće je da će oboljela osoba primijetiti i poremećaje u radu jetre, štitnjače, srca. Kod djece, manjak selena može uzrokovati blokiranje rasta i povećati mogućnost za razvoj tumorskih oboljenja. Prvi simptomi manjka selena kod djece su: Umor, teže disanje, zadržavanje vode u tijelu, bezvoljnost. Važno je navesti kako su Keshanova i Kashin Beckova bolest također povezane s ozbiljnim nedostatkom selena u organizmu. Keshanova bolest je bolest koja je karakteristična za srčani mišić, dok se Kashin Beckova bolest opisuje kao stanje gdje se smanjuju zglobne hrskavice.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Da li se nedostatak selena može liječiti?

Kada primijetite gore navedene simptome, potrebno je zatražiti pregled liječnika. Na temelju simptoma kao i povijesti bolesti liječnik će zaključiti što je potrebno napraviti. Sama dijagnoza najčešće se postavlja uz uzimanje krvi i laboratorijske pretrage. Da li nedostatak selena može uzrokovati komplikacije? Manjak selena u organizmu može dovesti do slabljenja sveukupnog organizma. Može nastati hipofunkcija štitnjače. Kada je njegova razina u tijelu alarmantno niska, tijelo postaje sklono bakterijskim infekcijama i upalama.

Navedeno dovodi do mogućih oštećenja jetre, živaca kao i mišića, razvoja kardiovaskularnih bolesti. Nedostatak selena može dovesti i do razvoja raka dojke, pluća, crijeva, jajnika te prostate. Da li se manjak selena može liječiti? Samo liječenje ovisiti će o uzroku. Ukoliko je uzrok manjak unosa kroz svakodnevnu prehranu, tada se određuje liječenje uz konzumaciju dodataka prehrani koji sadrže potrebne količine selena. Ukoliko je uzrok prisutnost nekog oboljenja, tada je važno liječiti bolest. U većini slučajeva, dodaci prehrani koji sadrže selen su najbolje rješenje za njegovu nadoknadu.

Tagovi:

#Nedostatak #selena #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak