Nekontrolirano mokrenje kod djece – enureza – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Nekontrolirano mokrenje kod djece i što ga uzrokuje

Contents

Nekontrolirano mokrenje kod djece tj. enureza najčešće se događa tokom noći. Nekontrolirano mokrenje može biti stanje koje nije toliko opasno a nastupa zbog zakašnjelog usvajanja kontrole mokrenja a može biti i posljedica nekog ozbiljnijeg patološkog stanja.

Puno je uzroka koji mogu izazvati Nekontrolirano mokrenje kod djece. Enureza može biti rezultat:

  • Anatomski vrlo malog mjehura od uobičajene veličine
  • Razne infekcije koje pogađaju mokraćni sustav
  • Kašnjenje prilikom razvoja kojim se ometa i učenje ove vještine tj. mogućnosti
  • Veliki stres

Enurezu je moguće imati i ako postoji povijest bolesti unutar obitelji s istim problemom, a može se povezati i s nekim mentalnim poremećajima poput anksioznosti.

Čimbenici koji mogu biti uključeni kod razvoja ovoga stanja su neurološka nezrelost, psihološke tegobe i genetske podloge.

Enureza koja se događa po danu može se dešavati zbog namjernog zadržavanja mokraće. Kada tijelo signalizira da je puni mjehur dijete to ignorira te na taj način potiče enurezu.

Djeca koja imaju ovu bolest vrlo često su i djeca s jako čvrstim snom.

Simptomi koje uzrokuje Nekontrolirano mokrenje kod djece

Nekontrolirano mokrenje kod djece već samim imenom i otkriva koji je simptom najučestaliji i može se reći i jedini. Nekontrolirano mokrenje kod djece ovisi vrlo o vremenu nastanka i da li je mokrenje kod oboljele osobe učestalo ili se događa povremeno. Kod enureze je važno pratiti simptome tj. koliko često se dešava mokrenje te kolika količina bude uključena. Važniji simptomi koji bi se mogli pojaviti su disurija, polidipsija, vrlo česta potreba za mokrenjem, napinjanje i kapanje. Važno je zabilježavati položaj prilikom mokrenja te jačinu tog mlaza.

Kod djece koja sprječavaju postupak mokrenja može se primijetiti da križaju noge i zauzimaju neke druge položaje koji mogu utjecati na razvoj drugih mokraćnih infekcija.

Ranija anamneza može otkriti razna oštećenja poput bolesti bubrega, mokraćne infekcije, neurološke poremećaje, perinatalna oštećenja, prirođene malformacije i druge.

Važno je i isključiti ili uključiti mogućnost zaostajanja u razvoju te neke druge poremećaje razvoja koje mogu biti povezane kod nekontroliranog mokrenja.

Kako se Nekontrolirano mokrenje kod djece liječi

Nekontrolirano mokrenje kod djece dijagnosticira se tako da doktor obavi fizički pregled kako bi mogao eliminirati neke druge uzroke zbog kojeg se Nekontrolirano mokrenje kod djece događa. Liječnik će vrlo vjerojatno i zatražiti uzorak krvi i urina zbog analiziranja šećera u krvi, funkcioniranja bubrega i hormona.

Dijagnoza se postavlja na temelju ponašanja djeteta te vidnih simptoma.

Liječenje nekontroliranog mokrenja kod djece se ne mora vršiti ako je bolest blaga. Većinom ona prođe samostalno tokom odrastanja.

Ako se mokrenje mora liječiti, najčešće se prakticira bihevioralna terapija. Metode liječenja koje su moguće su:

  • Treniranje mjehura – Vrši se tako da se odlasci na zahod planiraju na svakih 2,3 sata kako bi dijete istreniralo držanje urina. Ovom terapijom se može i povećati mjehur.
  • Alarm – Ovo je uređaj koji se tokom noći stavlja na pidžamu djeteta. Uređaj reagira kada osjeti vlažnost, a na taj način dijete može naučiti kontrolirati mjehur.
  • Nagrada – Ovo je metoda u kojoj se djetetu daju male nagrade svaki put kada se ne pomokri nekontrolirano.

Tagovi:

#Nekontrolirano #mokrenje #kod #djece #enureza #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar