Lifestyle

Neulkusna dispepsija (NUD) – uzrok, simptomi, liječenje

Neulkusna dispepsija – uzrok

Neulkusna dispepsija je funkcionalna bolest u kojima probavni organi, posebice želudac i prvi dio tankoga crijeva ne mogu obavljati svoje funkcije na normalan način. Dispepsija dolazi od kombinacije dviju grčkih riječi, a to su dys što znači loše, te pepsia što znači kuhati. Ukratko, dispepsija vam znači loša probava, te često pacijenti zahvaćeni s ovim problemom imaju problema s osjećajem nelagode i boli u gornjem dijelu probavnog takta nakon obroka. Neulkusna dispepsija se može pojaviti zbog disfunkcije živčanog sustava, zbog mišićne aktivnosti želudca i tankog crijeva. Također, dispepsija se može pojaviti i zbog neadekvatne prehrane i zbog manjak tjelesne aktivnosti. Isto tako, dispepsija može se pojaviti i kao posljedica nekih određenih bolesti, primjerice može se pojaviti kao posljedica gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), peptičkih ulkusa, te zbog bolesti žučnog sustava i zbog bolesti gušterače. Kod nekih se pacijenata dispepsija pojavi zbog stresa i nervoze, ne nužno kao uzročnici, ali mogu pojačati njegov efekt. Kod djece se pojavi zbog učestalih bolova u abdomenu. U nastavku ćemo vam otkriti koji su simptomi koju ukazuju na dispepsiju te kako se može izliječiti.

Neulkusna dispepsija – simptomi

Neulkusna dispepsija se može primijetiti po njenim glavnim simptomima, to su vam žareća i neugodna bol, te nelagodan osjeća u gornjem dijelu vašega trbuha, te se ujedno uz ove simptome pojavljuju i slabost, žgaravica, mučnina i nadimanje. Kod nekih se slučajeva mogu pojaviti i još dodatni simptomi koji često mogu upućivati na ozbiljni problem, a ti simptomi su vam neprekidno povraćanje, crna boja stolice, nagli gubitak tjelesne težine, problemi s gutanjem hrane i tekućine, neprekidna bol u gornjem desnom dijelu trbuha te pojava oteklina i mali kvržica na području abdomena. Ukoliko vam se neki od sekundarnih simptoma pojave, u tom biste slučaju trebali potražiti liječničku pomoć što prije i bolje. Neulkusna dispepsija se može pojaviti kod svih dobnih skupina, te često se ona pojavi neočekivano. Kada primijetite neke od primarnih simptoma, preporučljivo je otići do svojeg doktora kako bi vam napravili dijagnozu i preporučili vam najbolji tretman za vaše stanje.

Neulkusna dispepsija – liječenje

Neulkusna dispepsija spada u kategoriju kroničnih bolesti, što znači da je to vrsta bolesti koja može trajati još godinama i godinama, ako se ne pronađe idealna terapija koja će vam pomoći kod smanjenja simptoma i olakšanja cijelog stanja. Simptomi se mogu periodično javljati, što znači da jedno vrijeme nećete imati neke simptome, pa vam se onda kasnije opet pojave, i tako u krug. Učestalost i intenzitet simptoma može varirati. Neulkusna dispepsija se tretira na način da se preporuči terapija na temelju toga koji je točan uzročnik dispepsije. Ukoliko je bilo uzrokovano zbog neke bolesti, onda će se tretirati sama bolest jer s tretiranjem bolesti će nestati i simptomi, uključujući i dispepsiju. U drugim slučajevima, kod liječenja će se fokus staviti na redovnoj tjelesnoj aktivnosti kao i na promjenu vaših prehrambenih navika, jer ove dvije stvari uvelike imati utjecaja na učestalost i intenzitet vaših simptoma. Najčešće se u terapiji primjenjuje umjerena aktivnost i izbjegavanje kave, alkohola, masne hrane i laktoze, te nesteroidnih i anti upalnih lijekova. Također, ako je dispepsija bila uzrokovana stresom, depresijom i anksioznošću, onda ćete se primjeni i psihoterapija i primjena antidepresiva.

Tagovi:

#Neulkusna #dispepsija #NUD #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši