Lifestyle

Niacin tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Niacin je poznat i pod nazivom vitamin B3

Vitamini B grupe su topivi u vodi, pa iako ih tijelo uzima iz hrane, ne zadržavaju se u tijelu upravo zbog te topivosti, zato može doći do vitaminskog deficita što na puno načina utječe na ljudsko zdravlje. Niacin je poznat i pod nazivom vitamin B3 i pripada među 8 vitamina B koji bitno utječu na rad živčanog sustava, kolesterol, dijabetes, arteriosklerozu, osteoporozu, osteoartritis, zdravlje kože, kose, depresiju i druga psihička stanja, a u fazi ispitivanja je i kod Alzheimerove bolesti.

Niacin tijelo uzima iz hrane koju tako pretvara u čistu energiju, ali alkohol i droge dovode do drastičnog gubitka niacina, kao i neke bolesti i lijekovi. Nedostatak vitamina B3 dovodi do pelagre, teške bolesti kože koja se manifestira ljuštenjem kože, probavnim smetnjama, mučninom, proljevom, gubitkom apetita. Zapadnjaci vrlo rijetko obolijevaju od ove bolesti. Tablete B3 se uzimaju oralno jedna tableta na jezik se pusti da se polako otopi u ustima, rijetko kada je toksičan.

Kod kojih sve bolesti je koristan niacin

Golem je popis stanja i tegoba kod kojih je vitamin B3 koristan, ali ga treba uzimati pod liječničkim nadzorom ili prema uputi o upotrebi jer se je ovim dodatkom prehrani moguće predozirati. Vrijedi nabrojati kod kojih sve bolesti je koristan niacin, preporučuje se kod visokog kolesterola, menierove bolesti i općenito kod vrtoglavica, kod zaraznih proljeva (kolera), kod shizofrenije, kod halucinacija izazvanih drogama, Alzheimerove bolesti i gubitka koncentracije, depresije, grčeva u mišićima i gubitka pokretljivosti.

Niacin se koristi kod artritis, lezija, oteklina i edema, kod zadržavanja tekućina u tijelu, nekih tegoba sa krvnim žilama, kožom i vezivnim tkivom, poboljšanje cirkulacije, čak se koristi i protiv akni, predmenstrualnih glavobolja, kod hiperaktivnosti s poremećajem pažnje, podizanje kondicije, sprječava mrenu, kod metaboličnih bolesti, djeluje na spolne hormone (erektilne disfunkcije) i na hormone stresa, kod nekih bubrežnih disfunkcija (visoka razina fosfata u bubrezima), snižava tlak, pomaže alkoholičarima u odvikavanju, tegobe zbog bolesti putovanja poboljšava opće stanje organizma.

Niacin se kupuje bez recepta po povoljnoj cijeni

Vitamin B3 je registriran kao dodatak prehrani, ali ga zbog eventualnih nuspojava, pogotovo u interakciji s lijekovima koje već uzimate za neke druge bolesti treba uzimati pod nadzorom liječnika. Niacin se kupuje bez recepta po povoljnoj cijeni što ga čini široko dostupnim lijekom, a pošto se daje i djeci i odraslima, naročito starijim osobama zbog moguće demencije i usporavanja starenja, treba se držati preporučenih doza. Visoke doze mogu djelovati na čir na želucu ili oštetiti jetru.

Niacin u prekoračenim dozama može povećati količinu krvi u urinu, a u kombinaciji sa antibioticima pokazuje jače nuspojave kod osoba koje boluju od autoimunih kožnih bolesti, a kod osoba koje pate od alergija može pojačati alergijske napade, jer je jedan od učinaka ovog lijeka pojačano otpuštanje histamina koji ima ulogu u svim alergijama. Vitamin B3 oprezno trebaju uzimati i niskotlakaši, jer ovaj lijek dodatno snižava tlak i to može biti praćeno nesvjesticom, kao i kod žučnih kamenaca.

Tagovi:

#Niacin #tablete #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva