Lifestyle

Nistatin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Za što se koristi Nistatin?

Nistatin pripada u skupinu lijekova koji se koriste u borbi protiv gljivica, točnije, on ima antifungalno djelovanje. Što je Nistatin? Riječ je o antimikotiku koji ima protu fungalno djelovanje. Navedeni lijek dolazi u tri oblika: tablete, mast i supozitorija. Vrsta lijeka će biti prepisana ovisno o težini gljivične infekcije. Tablete su karakteristične po okusu koji podsjeća na vaniliju, i blijedo žute su boje. Mast dolazi u gušćem obliku i pakirana je u aluminijskom pakiranju koje dolazi u raznim veličinama. Supozitorije dolaze u cilindričnim oblicima i koriste se za primjenu preko rektuma ili intravaginalnu primjenu.

Navedeni lijek pripada u skupinu antibiotika koji imaju uski spektar terapijskih učinaka. Primarno se koristi kao složena terapija u borbi protiv gljivičnih infekcija ili oboljenja koja su uzrokovana djelovanjem određenih gljivica. Osim navedenog, lijek se može koristiti kao i alat u borbi protiv crijevnih ameba. Navedeni lijek se najčešće koristi za liječenje sljedećih stanja: Gljivičnih infekcija u usnoj šupljini, gljivične bolesti koje su povezane sa probavnim sustavom i kožom, drozda kod oba spola. Često se preporučuje kao terapija onima koji imaju oslabjeli imunološki sustav.

Nistatin primjena i mjere opreza

Navedeni lijek se u Hrvatskoj izdaje na recept, prema utvrđenoj potrebi sa strane liječnika. Lijek se kupuje u ljekarni samo uz recept. Doziranje lijeka će ovisiti o vrsti i o ozbiljnosti stanja. Važno je napomenuti da se liječenje ne smije prekidati na vlastitu ruku nakon što se uvidi povlačenje simptoma. Liječenje je važno nastaviti i do 48 sati nakon nestanka svih simptoma. Prilikom prepisivanja navedenog lijeka, ukoliko koristite određeni lijek važno je to napomenuti liječniku. Nistatin može prouzročiti negativne reakcije u tijelu ako se kombinira s drugim lijekovima. U slučaju kandidijaze crijeva i vagine, infekcije usne šupljine i kože navedeni lijek se prepisuje u obliku tableta.

Tablete će se koristiti ne samo za terapiju navedenih stanja, već i za njihovu prevenciju. Tablete se ne propisuju ukoliko je osoba trudna, ukoliko pati od stanja povezanih s dvanaesnikom i želucem, ukoliko postoje alergije ili bolest jetre. Supozitoriji ili čepići će se prepisati u slučaju vaginalne kandidijaze, kao i u slučaju povećanja patogene mikroflore koja se pojavljuje na sluznici vagine. Rektalni oblik se uzima kada se ustanovi kandidijaza infekcija debelog crijeva i kada tablete ne pokažu djelovanje. Nistatin mast se primjenjuje na oprane dijelove kože koji su zaraženi.

Nistatin nuspojave i liječenje

Ukoliko se na koži ili sluznici pojavi nadražaj koji nije bio prisutan prije liječenja, tada se preporučuje ukidanje liječenja i savjetovanje s liječnikom. Kontradikcije će često nastati radi preosjetljivosti na Nistatin. Nuspojave navedenog lijeka su moguće. Tijekom oralnog oblika uzimanja, mogu se pojaviti blaži oblici probavnih smetnji poput proljeva, mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu. Ako pacijent koristi mast, na mjestu primjene mogu se pojaviti nadražaji kože te sluznice ili manji oblika osipa. Ukoliko primijetite simptome prilikom konzumacije navedenog lijeka, tada je potrebno prekinuti terapiju i odmah zatražiti savjetovanje s liječnikom.

Nistatin se obično dobro podnosi, iako određena grupa pacijenata osjete sljedeće simptome: Smetnje u probavi, gubitak apetita, osjećaj mučnine i povraćanje, manji oblici alergije. U rijetkim slučajevima bolesnici trebaju simptomatsku terapiju. Navedeni lijek ne donosi ozbiljnije kontradikcije, iako su zabilježene pojedinačne reakcije pacijenata. Prema uputama te savjetima liječnika, navedeni lijek ne bi smjele uzimati osobe koje pate od pankreatitisa, slabljenja jetre, trudnoće, osobe koje su alergične na sastav lijeka, osobe koje imaju čir na želucu ili dvanaesniku.

Tagovi:

#Nistatin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši