Lifestyle

Nozinan – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Nozinan – djelovanje

Nozinan pripada u skupinu lijekova koji se zovu antipsihotici. Isti djeluje na mozak te se koristi za liječenje bolesti kod kojih se kao simptomi pojavljuju slušna, vidna i osjetna priviđenja (pacijent čuje, vidi ili osjeća stvari koje ne postoje), neutemeljena vjerovanja, neuobičajena sumnjičavost, nekoherentan govor i ponašanje te emocionalna i socijalna distanciranost. Osobe koje za liječenje koriste nozinan osjećaju se depresivno, imaju osjećaj krivice, napetosti ili zabrinutosti. Lijek sadrži djelatnu tvar levomepromazinmaleat. Potrebno je izbjegavati uzimanje lijeka u slučaju alergije na levomepromazin ili bilo koji od sastojaka lijeka. Također je potrebno izbjegavati uporabu u slučaju alergije na pšenicu ili ako se istovremeno uzima lijek na bazi dronedaron ili mekvitazina. U svakom slučaju, prije svake upotrebe potrebno je oprezno proučiti upute o lijeku, a o dodatnim i detaljnijim objašnjenjima potrebno je posavjetovati se s izabranim liječnikom ili ljekarnikom. Preporučuje se prije početka i tijekom kroničnog liječenja provoditi krvne pretrage kako bi se pratio pravilan rad jetre.

Nozinan – nuspojave

Nozinan kao i svaki lijek može imati određene nuspojave. Zbog toga je vrlo bitno lijek uzimati točno onako kako je to odredio liječnik odnosno prema njegovim uputama. U slučaju bilo kakvih nuspojava, potrebno se odmah obratiti liječniku. Kada je u pitanju Nozinan, kao nuspojave vrlo su česte izrazita pospanost, osjećaj omaglice pri naglom ustajanju iz sjedećeg ili ležećeg položaja te suhoća usta. Često dolazi do smanjenja broja bijelih krvnih stanica, povećanja tjelesne težine, omamljenosti, ukočenosti i poremećaja srčanog ritma. Manje česte nuspojave su tjeskoba, izostajanje menstrualnog ciklusa, napadaji (konvulzije), stvaranje ugrušaka i zatvor. Postoje određene nuspojave kojima se učestalost ne može točno procijeniti, ali su zabilježeni određeni slučajevi pa je tako moguće da dođe do teške upale crijeva, infekcije, žute boje kože i očiju, hiperprolaktinemije, povećanja grudi, poremećaja erekcije, zamagljenja vida, bolesti mozga, kožnih alergija, promjene razina šećera u krvi, nekontroliranih pokreta odnosno trzaja udova te poteškoće s mokrenjem (retencija urina).

Nozinan – cijena i iskustva

Kao što smo već prethodno naveli Nozinan sadrži djelatnu tvar levomepromazinmaleat te je dostupan na tržištu u obliku filmom obloženih tableta. Tablete su bikonveksne, okruglaste, žute nijanse s urezom na jednoj strani i utisnutom oznakom “NN 25” na poleđini, promjera 9 mm u slučaju 25 mg tableta te okruglaste, bikonveksne, žućkaste filmom obložene tablete, s urezom na jednoj strani i utisnutom oznakom “NN 100” na drugoj strani, promjera 12 mm u slučaju tableta od 100 mg. Lijek je dostupan u svim ljekarnama, a izdaje se na recept. Osnova cijena iznosi 13,50 kuna odnosno oko 2 EUR-a. U svakom slučaju Nozinan se mora konzumirati samo po uputama liječnika te je u slučaju pojave bilo kakvih simptoma potrebno kontaktirati istog. Prije uzimanja potrebno je dobro i pažljivo pročitati upute o lijeku, a o dodatnim i detaljnim objašnjenjima te o rizicima i nuspojavama potrebno je savjetovati se sa svojim izabranim liječnikom ili ljekarnikom.

Tagovi:

#Nozinan #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši