Oktreotid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Oktreotid – djelovanje

Oktreotid je sintetski derivat prirodnog somatostatina, tvari koja se nalazi u ljudskom tijelu i koja inhibira djelovanje određenih hormona, poput hormona rasta. Aktivni sastojak je oktreotidacetat. Formulacija oktreotida daje se u obliku praška i supkutane injekcije. Za kronično liječenje obično se uzima formulacija kratkog djelovanja, a kada se simptomi povuku prelazi se na formulaciju dugog djelovanja. Lijek je namijenjen odraslim osobama. Oktreotid se koristi za: liječenje akromegalije, ublažavanje simptoma povezanih s prekomjernom proizvodnjom hormona i drugih tvari u želucu i crijevima, liječenje neuroendokrinih tumora u crijevima i liječenje tumora hipofize koji luče previše hormona koji stimulira štitnjaču. Lijek se brzo apsorbira s mjesta primjene i nakon 30 minuta postiže punu koncentraciju u krvi. Dugotrajna primjena oktreotida može uzrokovati stvaranje žučnih kamenaca. Dijabetičari moraju redovito kontrolirati razinu šećera u krvi, a preporučuju se i testovi rada štitnjače i jetre. Ovaj lijek se mora koristiti točno prema uputama liječnika. Ne smije se koristiti ako ste alergični na neki od sastojaka lijeka.

Oktreotid – nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, oktreotid može izazvati određene nuspojave. Koliko često će se pojaviti razlikuje se od osobe do osobe. Nuspojave također ovise o tome koju drugu terapiju imate, uzimate li druge lijekove ili radioterapiju. Najčešće nuspojave prijavljene tijekom terapije oktreotidom uključuju gastrointestinalne poremećaje, zatim poremećaje živčanog sustava, metaboličke i nutritivne poremećaje. Nuspojave koje se javljaju kod bolesnika nakon nekoliko tjedana primjene lijeka oktreotid su: hiperglikemija, bolovi u trbuhu, proljev, nadutost, usporen rad srca, zatvor, smanjena aktivnost štitnjače koja dovodi do promjena u brzini otkucaja srca, oticanje prednje strane vrata, smanjen apetit., umor, osjećaj hladnoće. Rijetke nuspojave javljaju se u manje od 1 na 100 osoba, manje od 1% i uključuju: dehidraciju, otežano disanje, nizak broj trombocita i ubrzan rad srca. Vrlo rijetko se javljaju alergijske reakcije na koži i dišnim putovima, vrtoglavica, osip, otežano disanje, crvenilo ili otok lica. Obratite se svom liječniku ako imate ozbiljne nuspojave ili ako se pogoršaju.

Pročitajte:  Hidrokela - uzrok, simptomi, liječenje

Oktreotid – cijena, iskustva

Prije početka liječenja obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate, uključujući biljne dodatke i vitamine. Nemojte sami prekidati liječenje ili počinjati uzimati druge lijekove. Liječnik individualno procjenjuje postoji li rizik od primjene Octreotida kod bolesnika. Ovisno o stanju koje se liječi, oktreotid se daje supkutanom injekcijom pod kožu. U slučaju dugotrajnih injekcija daju se naizmjenično kako ne bi iritirali određeno područje. Kako bi se smanjila lokalna nelagoda, preporučuje se da oktreotid otopina prije primjene bude na sobnoj temperaturi. Potrebno je izbjegavati ponovnu primjenu u kratkom vremenskom razdoblju na isto mjesto. Tijekom primjene oktreotida mogu se javiti omaglica i slabost, zbog čega je potreban oprez pri upravljanju vozilima, radu sa strojevima ili pri obavljanju poslova koji zahtijevaju budnost. Kao mjera opreza, poželjno je izbjegavati korištenje ovog lijeka tijekom trudnoće. Budući da se tijekom liječenja oktreotidom mogu stvoriti žučni kamenci, potrebno je povremeno kontrolirati žučni mjehur. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti bez recepta.

Tagovi:

#Oktreotid #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar