Lifestyle

Omelia – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Omelia i za što se koristi?

Omelia se sastoji od tri razne djelatne tvari: Olmesartanmedoksomil, amlodipin (dolazi u obliku amlodipinbesilata) te hidroklorotiazid. Navedene djelatne tvari lijek uvrštavaju u skupinu lijekova koji se koriste za liječenje povišenog krvnog tlaka. Zajedničkim djelovanjem navedenih djelatnih tvari postiže se sljedeći učinak: Opuštaju se krvne žile, snižava se krvni tlak, potiču se bubrezi na povećano stvaranje mokraće kako bi se tijelo oslobodilo viška tekućine.

Navedeni lijek će se koristiti za liječenje odraslih bolesnika čiji krvni tlak nije dobro kontroliran uz fiksnu kombinaciju olmesartanmedoksomilom/amlodopinom, kod bolesnika koji već uzimaju gore navedenu fiksnu kombinaciju uz zasebno uzimanje tableta amlodipina ili hidroklorotiazida.

Ovaj lijek nije primjeren za vas ukoliko: Patite od alergije na navedene djelatne tvari, patite od teških tegoba bubrega, patite od šećerne bolesti ili oštećene bubrežne funkcije, koristite lijekove za snižavanje krvnog tlaka, patite od snižene razine kalija u krvi, patite od teških tegoba s jetrom, patite od nedostatka dovoda krvi u tkiva, patite od sniženog krvnog tlaka, patite od manjka protoka krvi u srce. Prije nego vam se Omelia lijek propiše, liječnik će s vama odraditi informativni razgovor o lijeku. Prema potrebama i zdravstvenom stanju, liječnik može zatražiti dodatne testove i preglede.

Omelia primjena i mjere opreza

Navedeni lijek se ne preporučuje za liječenje djece i adolescenata mlađih od 18 godina. Pošto se radi o lijeku koji snižava krvni tlak, prekomjerni pad krvnog tlaka u bolesnika koji pate od poremećaja protoka može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Određeni bolesnici će zahtijevati liječnički nadzor i redovitu provjeru krvnog tlaka. Važno ja naglasiti da konzumacija navedenog lijeka može dovesti do promjene razine elektrolita u tijelu. Tijekom liječenja moguće su pretrage krvi. Dužni ste liječnika uputiti u svoje zdravstveno stanje, kao i terapije koje uzimate (bile one povremene ili stalne).

Kako će se uzimati Omelia? Bolesnici kojima je propisan navedeni lijek ne smiju konzumirati sok od grejpa ili sami grejp. Uzimanjem navedenog riskira se povećanje rasta vrijednosti amlodipina u krvi, što može uzrokovati nepredvidivo i povećano djelovanje lijeka na snižavanje krvnog tlaka. Omelia će se uzimati isključivo prema uputama vašeg liječnika ili ljekarnika. Preporučene doze su jedna tableta dnevno. Tableta se uzima cijela, ona se ne smije dodatno usitniti. Uzima se uz čašu vode, svaki dan u isto vrijeme (vrijeme uzimanja određujete sami). Važno je naglasiti kako se određene doze ne smiju mijenjati na svoju ruku kako ne bi došlo do neželjenih nuspojava ili simptoma.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Omelia iskustva i liječenje

Osobe koje koriste Omelia lijek u svrhu snižavanja krvnog tlaka navode kako osjete utjecaj lijeka. Simptomi koji su karakteristični za povišeni krvni tlak su se smanjili. Iskustva mogu biti različita i ona će ovisiti o sadašnjim i proteklim terapijama, kao i zdravstvenom stanju osobe. Uzimanje ovog lijeka može uzrokovati nuspojave. Ovisno o vašem zdravstvenom stanju i terapijama, liječnik će vas upozoriti o mogućim nuspojavama, te će vam objasniti kako je potrebno reagirati ako se one pojave.

Česte i blage nuspojave su: Infekcija koja nastaje u gornjim dišnim putevima, grlobolja i otečenost nosa, infekcija mokraćnih puteva, glavobolja, omaglica, osjet otkucaja srca, sniženi krvni tlak, probavne tegobe, oticanje zglobova i gležnjeva, umor. Sve navedene nuspojave povlače se uz redovitu primjenu lijeka. Nakon što se za navedenim lijekom ustanovi potreba, liječnik će ga propisati na liječnički recept.

Na tržištu se nalaze razna pakiranja navedenog lijeka. Cijena pakiranja 28 x (40 mg + 5 mg + 25 mg) iznosi 11,81€ uz doplatu 7,26€. Ovisno o potrebi, liječnik može propisati drugačije pakiranje. Kako se čuva Omelia? Navedeni lijek ne zahtijeva posebnije uvjete čuvanja. Poželjno je da se lijek čuva što dalje od djece, u svom izvornom pakiranju u kojemu se nalazi uputa o lijeku. Potrebno je obratiti pažnju na rok valjanosti lijeka. Neiskorištene lijekove ili lijekove kojima je prošao rok valjanosti bacite prema uputama ljekarnika kako ne bi dodatno zagadili okoliš.

Tagovi:

#Omelia #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak