Lifestyle

Opatanol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Opatanol i njegovo djelovanje

Lijek Opatanol su kapi za oči koje se koriste za liječenje simptoma alergije očiju, liječenje sezonskog alergijskog konjunktivitisa. Iz naše okoline na alergije koje se pojavljuju u očima utječu pelud, prašina, životinjska dlaka, cvjetni prah. Ti vanjski utjecaji mogu izazvati crvenilo, svrbež, te otekline na očima, a ove kapi će blagotvorno djelovati na upalni alergijski proces koji se javlja na očima.

Nemojte upotrebljavati ove kapi za oči Opatanol ako ste alergični na bilo koji od sastojaka lijeka, također se ne preporučuje upotreba ovih kapi za oči u trudnoći, tokom dojenja, te dok nosite leće. Ukoliko inače nosite leće prije kapanje je potrebno da leće izvadite, te se leće mogu vratiti u uči petnaestak minuta nakon ukapavanja lijeka. Konzervans benzalkonijev klorid koji se nalazi u lijeku naime mijenja boju leća, te se leće moraju zbog toga vaditi prije kapanja i stavljati nakon kapanja lijeka.

Ukoliko ste upravo nakapali oči nemojte odmah upravljati vozilima i strojevima jer će vam vid biti zamagljen dok se kapi ne upiju, pa stoga pričekajte dok vam se vid ne razbistri. U kombinaciji sa drugim lijekovima moglo bi biti međudjelovanja, stoga o svim lijekovima koje uzimate redovno ili privremeno obavijestite liječnika koji vam je propisao ove kapi za oči.

Lijek Opatanol i njegove nuspojave

Ukoliko ste se predozirali ovim kapima za oči trebate oči isprati čistom vodom i sljedeću dozu primijeniti kada je vrijeme za sljedeću dozu, ukoliko se ne pojave teže reakcije nije potrebno javiti se liječniku. Međutim, kod terapija lijekom Opatanol su moguće nuspojave kao što su suhoća oka, nelagodan osjećaj i bol u oku, otečenost oka jača nego je bila zbog alergije. Ujedno se može pojaviti glavobolja, poremećaj okusa, ali i suhoća sluznice nosa.

Kod terapije lijekom Opatanol se uz simptome alergije oka mogu pojaviti i reakcije na ove kapi za oči u u obliku nepravilan i zamućen vid, te slika može imati smanjenu oštrinu. Može se pojaviti iscjedak iz oka, te upala konjunktive i erozija rožnice. Dodatno može biti pojačana osjetljivost na svjetlo, pojačano suzenje očiju, svrbež se također može pojačati kao i crvenilo i otečenost oka.

GoSlim - smršaj zdravo

Kao nuspojave u terapiji ovim lijekom moguće su i promjene na koži poput upalnih procesa, suhoća kože, te crvenilo i svrbež na koži. Dodatno se mogu pojaviti i kratak dah, opća slabost, mamurnost, te mučnine i povraćanja.

Iskustva u terapiji lijekom Opatanol

Osobe koje su koristile kapi za oči Opatanol iz iskustva mogu potvrditi da su kapi kod njih izazvale i jače simptome nego što su ih imali prije terapije ovim kapima, crvenilo, svrbež i otečenost im se pojačala. Kod nekih se osoba pojavila i infekcija sinusa, te promjene u veličini zjenice. No, ukoliko te nuspojave nisu jake i intenzivne terapija se može nastaviti jer se i ti simptomi u kratkom vremenu smire. Međutim, kod nekih osoba se simptomi nisu smirivali pa su potražili liječničku pomoć.

Naravno da neće te nastaviti terapiju ukoliko se simptomi alergije na očima ne smiruju već pogoršavaju i da ćete tada tražiti savjet liječnika koji će odlučiti da li nastavili ili prekinuti terapiju lijekom Opatanol.

Ove kapi na oči se izdaju na recept i preporuku liječnika, te ih nije moguće kupiti u ljekarni bez recepta niti će vam ih ljekarnik izdati bez recepta. Iako ove kapi za oči nisu agresivan lijek, treba se držati uputa i doza koje je liječnik propisao.

Tagovi:

#Opatanol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak