Lifestyle

Oštećen jednjak – uzrok, simptomi, liječenje

Što je oštećen jednjak i kako nastaje?

Jednjak se opisuje kao dio našeg probavnog sustava koji je odgovoran za spajanje usta te želuca. Oštećen jednjak može biti posljedica upale jednjaka ili ezofagitisa. Kako dolazi do upale? Uzroci upale mogu biti iritacija sluznice, refluks same kiseline iz želuca, razna mehanička oštećenja. Oštećenja često nastaju na samoj sluznici kanala koji je odgovoran za povezivanje usta i želuca. Oštećen jednjak najčešće upućuje na akutnu ili kroničnu upalu koja može dovesti do ozbiljnijih stanja poput razvoja karcinoma.

Što uzrokuje oštećenje jednjaka? Uzroci su najčešće upale, a njih možemo podijeliti na sljedeće vrste: Refluksni ezofagitis – Nastaje kada se vraća kiselina iz želuca u jednjak kroz oslabljeni sfinkter na jednjaku. Eozinofilni ezofagitis – Eozinofili su posebna vrsta bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za alergijske reakcije. Do upale dolazi kada se uoči promjena sluznice radi prisustva alergije ili autoimune bolesti. Limfocitni ezofagitis – Na sluznici jednjaka pojavljuje se više limfocitnih stanica koje su povezane s određenim upalnim stanjima ili bolestima.

Infektivni ezofagitis – Pojavljuje se kod osoba koje pate od slabijeg imunosnog sustava. Ezofagitis koji je uzrokovan lijekovima – Kada se konzumiraju tablete uz manju količinu vode, one se mogu zadržati u jednjaku i razgrađivati se prije dolaska u želudac. Faktori koji mogu povećati rizik za razvoj oštećenja na jednjaku su: Prejedanje, začinjena hrana, pretilost, alkohol, pušenje, smanjeno lučenje sline, alergije, smanjen imunitet.

Kako prepoznati oštećen jednjak?

Uobičajeni simptomi koji ukazuju na moguće oštećen jednjak su: Otežano kao i bolno gutanje, bol u prsima koja je prisutna na dodir, zaustavljanje progutanje hrane, osjećaj mučnine, povećano lučenje sline, povratak želučane kiseline u grlo ili usta, pojava žgaravice. Potrebno je zatražiti liječničku pomoć ako: Simptomi traju više od par dana zaredom, žgaravica je stalna i ne popušta, prisutna je i povišena tjelesna temperatura i glavobolja.

Hitnu medicinsku pomoć potrebno je zatražiti ako: Bolujete od srčanih bolesti i osjećate stalnu bol u prsima, osjećate bol u jednjaku te ustima dok žvačete i gutate, osjećate intenzivnu bol u prsima nakon gutanja zalogaja, imate problema s udisajem i disanjem. Oštećen jednjak može dovesti do razvoja karcinoma jednjaka koji se može prepoznati po: Povraćanju krvi, otežanom gutanju, stalnoj mučnini, gubitku tjelesne mase, pojavi anemije, kašalj koji se javlja kod gutanja, neugodnog zadaha. Kada se primijete prvi problemi s gutanjem poželjno je da zatražite mišljenje liječnika.

Parazol - Protiv parazita

Kako se liječi oštećen jednjak?

Poželjno je da se obratite liječniku ako primijetite gore navedene simptome. Dijagnoza se može uspostaviti uz: Endoskopiju jednjaka – Snima se unutrašnjost jednjaka uz malu sondu koja ima kamericu. Može se uzeti i uzorak stanica s sluznice jednjaka koji će se poslati na laboratorijsku analizu. Laboratorijske pretrage – Analizira se krv te stanice sluznice na bakterije te ostale mikroorganizme, alergene. Rendgen uz korištenje barija – Pije se otopina barija koja će pomoći kod bolje vizualizacije stanja unutarnjih organa.

Da li se oštećen jednjak može liječiti? Samo liječenje ovisiit će o uzroku oštećenja. Oštećenje će se često liječiti posebnim lijekovima, ili u težim slučajevima s operacijom jednjaka. Osim navedenih metoda, liječnik može preporučiti i vježbe za oštećen jednjak. Do slabljenja mišića jednjaka može doći radi načina i vrste prehrane, stoga vam liječnik može savjetovati i sljedeće: Izbjegavanje prejedanja, izbjegavanje kasnih večera, izbjegavanje određenih namirnica koje mogu uzrokovati povratak želučane kiseline (začinjena hrana, rajčice, paprike, alkohol, slatkiši).

Tagovi:

#Oštećen #jednjak #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak