Lifestyle

Ovaleap – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ovaleap – primjena i djelovanje

Ovaleap je lijek koji sadrži aktivnu tvar folitropin alfa, a koristi se u postupcima potpomognute reprodukcije, kao što je in vitro oplodnja, kako bi se potaknuo rast i razvoj jajnih stanica. Lijek se primjenjuje kao injekcija, u obliku otopine. Ovaleap otopina sadrži sintetski proizvedeni folitropin alfa, koji je hormon koji ima sličnu strukturu i djelovanje kao i prirodni folikulstimulirajući hormon koji proizvodi tijelo. Folikulstimulirajući hormon je odgovoran za stimulaciju rasta i sazrijevanja folikula u jajnicima. Kada se injekcija primijeni, folitropin alfa djeluje na jajnike stimulirajući rast folikula, unutar kojih se nalaze jajne stanice. Ovakva stimulacija jajnika omogućuje dobivanje više zrelih jajnih stanica koje se potom mogu sakupiti za postupak potpomognute oplodnje. Lijek se obično primjenjuje kao dio protokola stimulacije jajnika, a doziranje se prilagođava individualno, ovisno o potrebama svake pacijentice. Osim što se ovaj lijek koristi kod potpomognute oplodnje kao što je in vitro, također se koristi za tretiranje anovulacije i sindroma policističnih jajnika kod žena kod kojih ne djeluje terapija klomifena citratoma, te se koristi skupa sa preparatom luteinizirajućeg hormona koji se koristi za stimulaciju razvoja folikula kod žena koji imaju manjka LH i FSH. Ujedno se ovaj lijek korist kod muškaraca za stimulaciju spermatogeneze koji imaju urođeni ili stečeni hipogonadotropni hipogonadizam.

Ovaleap – upute i nuspojave

Ovaleap otopina se primjenjuje kao injekcija pod kožu odnosno subkutano. Točne smjernice o doziranju i načinu primjene otopine će Vam preporučiti Vaš liječnik ili medicinsko osoblje koje Vas prati u postupku potpomognute reprodukcije. Kao i kod ostalih lijekova, tako i Ovaleap otopina može kod nekih pacijenata uzrokovati određene nuspojave. Najčešće nuspojave su blage iritacije, crvenilo ili bol na mjestu ubrizgavanja. Obično su prolazne i ne zahtijevaju poseban tretman. Primjena otopine može povećati broj i veličinu folikula u jajnicima. U rijetkim slučajevima, može doći do sindroma hiperstimulacije jajnika, što može uzrokovati oticanje jajnika, bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje. Kao i kod drugih lijekova koji utječu na hormonalnu ravnotežu, mogu se javiti nuspojave poput glavobolje, umora, promjena raspoloženja ili povećane osjetljivosti dojki. Stimulacija jajnika s ovom otopinom može povećati rizik od višeplodne trudnoće. Ukoliko primijetite neke od spomenutih nuspojava, odmah se obratite svojem liječniku. Također, redovno idite na preglede kod svojeg liječnika kako bi pratio daljnji razvoj terapije.

Ovaleap – cijena i iskustva

Ovaleap se mora držati podalje od dohvata i pogleda malene djece kako slučajno ne bi progutala ovaj lijek. Nakon isteka roka trajanja, tablete se ne smiju više dalje koristiti jer mogu uzrokovati određene neželjene efekte. Otopinu čuvajte u hladnjaku na temperaturi između 2 i 8 stupnjeva Celzijevih. Nemojte otopinu zamrzavati. Čuvajte ga u originalnom pakiranju kako biste sačuvali otopinu od negativnih učinaka sunčeve svjetlosti. Ako primijetite promjenu boje otopine ili primijetite strane čestice u njemu, nemojte u tom slučaju koristiti otopinu, te ga bacite prema uputama koje Vam je dao ljekarnik. Ovaleap sadrži u sebi djelatnu tvar folitropin alfa. U otopini od 0,5 mililitra se nalazi 22 mikrograma folitropina, u otopini od 0,75 mililitra se nalazi 33 mikrograma folitropina, u otopini od 1 mililitra se nalazi 44 mikrograma folitropina, a u otopini od 1,5 mililitra 66 mikrograma folitropina alfa. Ostali sastojci se nalaze manitol, metionin, natrijev dihidrogenfosfat dihidrat, natrijev hidroksid, benzilni alkohol, polisorbat 20, benzalkonijev klorid i voda za injekcije. Otopina je bistre i bezbojne boje. Dolazi u pakiranjima od 1 uloška i 10 ili 20 igala za injekciju. Lijek se izdaje na recept, te se može kupiti u ljekarni po dobroj cijeni. Iskustva pacijenata su veoma dobra.

Tagovi:

#Ovaleap #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši