Lifestyle

Oxycontin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Oxycontin i za što se koristi?

Oxycontin pripada u grupu jakih analgetika, opioida. Navedeni lijek će se koristiti za ublažavanje i liječenje teških bolova. Što morate znati prije primjenjivanja navedenog lijeka? Oxycontin nije prigodan za vas ako postoji sumnja na alergiju lijeka, ako imate tešku ili kroničnu upalu pluća, ako imate plućno srce – stanje promjena na srcu nakon teške i dugotrajne bolesti pluća, ako bolujete od astme, ako imate problema s disanjem, ako imate problema s radom crijeva. Posebna upozorenja i mjere opreza vrijede za pacijente koje imaju karakteristična oboljenja ili stanja.

Prije određivanja terapije, dužni ste svog liječnika uputiti u vaše sveukupno zdravstveno stanje kako ne bi došlo do komplikacija prilikom liječenja. Terapija će ovisiti o liječenom stanju, što znači da prepisane doze ne vrijede nužno za svaku osobu. Opioidi se neće koristiti kao prvi izbor kod liječenja bolova od raka, i često će se prepisivati kao dodatna terapija. Dugotrajnom primjenom osoba može steći toleranciju na lijek, što će rezultirati povećanim dozama kako bi se postiglo djelovanje lijeka. Prepisana terapija se mora ispoštovati do kraja kako se ne bi pojavili određeni simptomi koji mogu dovesti do dodatnih komplikacija.

Oxycontin primjena i mjere opreza

Kako se uzima Oxycontin? Navedene tablete će se uzimati prema liječničkom receptu, ili prema uputama ljekarnika prilikom podizanja lijeka. Vaš će liječnik odlučiti koliko tableta trebate uzimati i kako ih podijeliti u dnevne doze. Doza će se prilagoditi ovisno o boli i osjetljivosti. Prepisane doze se ne smiju mijenjati! U slučaju da probijajuća bol ne nestaje primjenom navedenog lijeka, tada liječnik može prepisati i dodatnu terapiju drugim analgetikom. Uobičajena doza za odrasle i adolescente iznosi 10 mg svakih 12 sati. Doza se može mijenjati ovisno o boli i uzroku.

Nekim bolesnicima potrebna je i dodatna terapija s analgeticima koji imaju produljeno oslobođenje. Promjene u doziranju su često prisutne kod starijih osoba, osoba koje pate od jetrenih i bubrežnih tegoba, osoba koje pate od specifičnih bolesti te stanja. Tablete će se primjenjivati kroz usta, bez žvakanja, s pola čaše vode ujutro i navečer. Poželjno je da se tablete uzimaju svaki dan u točno određeno vrijeme. Oxycontin se može uzimati s ili bez hrane. U slučaju predoziranja potrebna je hitna medicinska pomoć kako ne bi došlo do gubitka svijesti i moguće smrti. Ako ste zaboravili uzeti prepisanu dozu, ona se ne smije nadoknađivati duplom dozom, već je potrebno sutra dan nastaviti s redovitim uzimanjem.

Oxycontin iskustva i liječenje

Mnogobrojna iskustva govore o tome kako je Oxycontin djelotvoran lijek za ublažavanje i uklanjanje boli. Daa li korištenje navedenih tableta uzrokuje nuspojave? Nuspojave su moguće, iako se one ne moraju manifestirati kod svakog bolesnika. U slučaju sljedećih nuspojava važno je prekinuti liječenje i zatražiti pomoć: Otežano disanje, oticanje lica, osip po tijelu – znakovi teške alergijske reakcije na lijek. Usporeno i plitko disanje – znakovi predoziranja lijekom. Pad krvnog tlaka, omaglica – znakovi nesvjestice.

U česte nuspojave ubrajamo: Probavne tegobe, povraćanje i mučnina, povećana pospanost, smanjen apetit, tjeskoba, drhtanje, osip, pojačano znojenje, bolovi prilikom mokrenja, umor. Ostale moguće nuspojave navedene su na uputi o lijeku. Oxycontin tablete se dobivaju na liječnički recept, te se podižu u ljekarni. Cijena za pakiranje od 60 tableta po 10 mg je 13,11€ s doplatom od 1,97€. Tablete su dostupne u jačinama od 10,20,40,80 mg. Kako čuvati tablete nakon prve primjene? Nakon prvog korištenja, navedene tablete će se čuvati u svom originalnom pakiranju s uputom o lijeku, dalje od pogleda te dohvata djece.

Tagovi:

#Oxycontin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši