Lifestyle

Pelenski osip – uzrok, simptomi, liječenje

Pelenski osip često je kožno oboljenje

Pelenski osip jedan je od najčešćih problema s kojima se susreću bebe i mala djeca. Radi se vrlo često obliku upale kože, a prepoznaje se po svijetlim, crvenim točkicama koje se javljaju na području koje pokrivaju pelene. Pelenski osip može biti uzrokovan raznim stvarima, no najčešći uzroci su nedovoljno česta promjena pelena, proljevasta stolica ili se događa zbog odjeće koju dijete nosi, a koja sprječava cirkulaciju zraka. Iako su to najčešći uzroci, nisu jedini pa se tako taj oblik osipa može javiti nakon što se u bebinu prehranu uvede kruta hrana, no isto tako može biti uzrokovan prehranom majke koja doji ili ukoliko dijete iz nekog razloga mora uzimati antibiotike kao vid liječenja od neke bolesti. Od pelenskog osipa najčešće obolijeva dojenčad i najčešće se javlja u prvih 15 mjeseci života, a posebice često se javlja između devetog i dvanaestog mjeseca života, no to ne isključuje i bilo koje drugo razdoblje u kojem se nose pelene.

Pelenski osip sličan je i nekim drugim oboljenjima kože

Pelenski osip najlakše je prepoznati po crvenilu i otečenoj koži na područjima koje prekriva pelena, što je područje stražnjice, genitalija i bedra. U nekim slučajevima, pelenski osip popraćen je i mjehurićima na koži. Iz tog razloga, beba ili malo dijete može biti osjetljivo na dodir, posebice u vrijeme kada se mijenjaju pelene ili se obavlja neki drugi vid higijene poput kupanja. Simptomi pelenskog osipa generalno su jednaki, no ipak se ponešto razlikuju ovisno o spolu. Tako se kod djevojčica osip najčešće proteže od velikih usana sve do rektalnog dijela, dok kod dječaka osip može uzrokovati i oticanje spolovila. Ponekad se taj osip zamijeni s gljivičnim infekcijama, no glavna je razlika ta da one često uzrokuju u ljuštenje kože, dok su same mrlje jasno ograničene te ih karakterizira žarko crvena boja. Ukoliko niste sigurni radi li se o osipu ili je riječ o gljivicama, najbolje je zatražiti stručno mišljenje od strane zdravstvenog osoblja.

Pelenski osip lako se liječi

Pelenski osip najbolje je liječiti na način da se koža održava čistom i suhom koliko je to god moguće, što bi značilo češće mijenjanje pelena, posebice kad se obavi velika nužda. Prilikom održavanja higijene, koristite nježne proizvode kako bi se spriječila iritacija kože te pustite da se koža dobro osuši prije nego ponovno stavite pelenu. Ukoliko se pojavi pelenski osip, koristite kreme koje su namijenjene liječenju istog. Neke od najpoznatijih krema su Sudocrem, Adrialab, Uriage, Bioderma ili Lanolinska mast. Nanesite obilnu količinu kreme te bi takvim tretmanom osip trebao nestati kroz par dana. Ukoliko je pojava pelenskog osipa česta, svakako posjetite dermatologa i poslušajte što će vam on reći. Do pelenskog osipa ponekad dolazi i zbog samih pelena pa tako probajte neku drugu marku pelena ili se prebacite na pamučne pelene jer se s njima taj osip najrjeđe javlja te ih probajte mijenjati svaka 2 do 2,5 sata ili kada se mokrenje prorijedi.

Tagovi:

#Pelenski #osip #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši