Lifestyle

Peludna groznica – Kako izbjeći i ublažiti sezonske alergije

Proljeće je prekrasno kad ga ne prati peludna groznica

Volite prirodu, poljsko i šumsko cvijeće, ali već godinama ne možete u tome uživate jer je pelud koju rasipa cvijeće vaš najljući neprijatelj. Da, proljeće je prekrasno kad ga ne prati peludna groznica, curenje otečenog nosa (alergijski rinitis), suzenje otečenih i crvenih očiju, nekontrolirano i iscrpljujuće kihanje (alergijska hunjavica) i ništa ne pomaže osim antihistaminika. Naime, pelud koju otpuštaju proljetne biljke imunosni sustav prepoznaje kao neprijatelja i napada ga, on u toj borbi otpušta histamin i eto alergije.

Peludna groznica nije izlječiva, nema ni cjepiva ni lijeka iako se provode neke jače senzibilizacije, alergičari se jako muče. Preostaje samo da se čuvaju alergena na koje reagiraju, a to mogu samo ako su alergijskim testovima ti alergeni označeni i izdvojeni i ako prate peludni kalendar koji se kod nas objavljuje redovito u sklopu meteoroloških prognoza u vrijeme cvatnje biljaka, taj dan kada su u peludnom kalendaru označeni vaši alergeni trebali bi ostati kod kuće ako je to ikako moguće.

Peludna groznica i ostale mjere zaštite

Proljetne alergije mogu biti nesnosne i kod nekih se pretvore u alergijski bronhitis ili čak alergijsku astmu. Važno je znati da su antihistaminici prva pomoć ako vas napadne peludna groznica i ostale mjere zaštite nisu manje važne. Nemojte prozračivati prostorije od 5 – 10 sati ujutro, jer je tada najviše peludi u zraku, prozračivanja moraju biti brza i kratka i u kasnije doba dana. Vlažite svoje prostorije ovlaživačima s filterom i koristite klimu s filterom.

Peludna groznica će vas napasti i ako se vozite u automobilu sa spuštenim staklima ili ako klima uređaj u automobilu nema filter za smanjenje peludi. Koliko god vas uvjeravali da je najfinije rublje sušeno na zraku, ako ste alergični vi svoje rublje sušite u sušilici rublja. Ako idete u prirodu nosite velike zaštine naočale, masku i šešir, a po povratku kući temeljito očistite svu odjeću i obuću koju ste nosili. Ne koristite aerosole, tuširajte se svaki dan i perite kosu.

Peludna groznica, hiposenzibilizacija, imunoterapija i kućni pripravci

Kod najtežih oblika alergija se uz antihistaminike često koriste i kortikosteroidi zbog njihovog snažnog protuupalnog učinka, ali terapiju kortikosteroidima treba započeti barem dva tjedna prije napadaja alergije. Peludna groznica, hiposenzibilizacija, imunoterapija i kućni pripravci se biraju prema težini alergije. Hiposenzibilizacija je zapravo oblik imunoterapije u kojem se dugotrajnim unošenjem male količine alergena potiče organizam na bolje podnošenje alergena. Ova terapija se uglavnom primjenjuje kod mlađih alergičara. Higijena nosa i nosne sluznice uvelike olakšavaju alergijske faze.

Peludna groznica stvara probleme svima, ali mnogi preferiraju prirodne pripravke u borbi sa alergijama. Čaj od koprive, ili od koprive i mente, koprive i nekih drugih biljaka je visoko na popisu antialergijskih svojstava, uzima se 2 – 3 šalice na dan. Napitak od crvenog luka zaslađen medom, uzimanje probiotika i ispiranje nosa slanom otopinom također pomažu. Prirodnu imunoterapiju neki provode svakodnevnim konzumiranjem malih količina pčelinje peludi, no, kupite je kod pčelara, jer vam to pčele neće dobrovoljno dati, a pomažu i namirnice bogate kvertecinom (žuta tvar).

Tagovi:

#Peludna #groznica #Kako #izbjeći #ublažiti #sezonske #alergije
Izvorni članak