Lifestyle

Pneumonije uzrokovane respiratornim virusima – uzrok, simptomi, liječenje

Pneumonije zbog virusa uzroci

Pneumonije koje su uzrokovane respiratornim virusom imaju uzrok u virusima. Upala pluća odnosno pneumonija zahvaća jedno ili oba plućna krila. Svjedoci smo pandemije Covid-19 virusa koji uzrokuje upale pluća upravo respiratornim virusom kojim poglavito djeluje na pluća i respiratorni sustav.

Upala pluća može proći neopasno za ljudski život, no može biti i smrtonosna jer može doći do komplikacija upale gornje dišnog sustava. Osobe koje su imunološki slabije, djeca, osobe starije od 65 godina pod većim su rizikom kada dođe do pneumonije zbog virusa. Kada se radi o bakterijskim upalama pluća liječenje se provodi antibioticima, dok za virusne upale nema dokazanih lijekova koji djeluju, već se kombiniraju različiti lijekovi koji bi mogli pomoći kod virusnih upala pluća.

Uz Covid-19, poznati virusi koji uzrokuju upale pluća su virusi gripe različitih vrsta i mutacija, H5N1 ptičja gripa, te drugi brojni virusi koji u svojim mutacijama prelaze sa životinja na ljude koji su u najezdi virusa koji se lako šire poput ovih navedenih potpuno nemoćni.

Pneumonije zbog virusa simptomi

Simptomi koji upućuju na pneumonije zbog respiratornih virusa mogu biti vrlo različiti. Mogu se pojaviti vrlo blagi simptomi, ali se mogu pojaviti i vrlo teški simptomi koji onemogućavaju disanje osobe i potrebna je hospitalizacija.

Virusni respiratorni uzroci mogu djelovati na osobu različito ovisno o njenoj dobi, te općem stanju organizma i imunitetu. Na primjer ako je osoba mlada i zdrava može proći bez ikakvih simptoma koji su teži od simptoma obične prehlade, dok takav isti virus može djelovati na stariju osobu oslabljenog imuniteta smrtonosno.

Simptomi za pneumonije zbog virusa su slični kao i kod prehlada no traju duže i različitog su intenziteta. Znojenje, groznica, drhtanje, te tjelesna temperatura koja je niža od normalne naročito kod starijih osoba upućivat će na upalu pluća. Kašalj kao još jedan simptom može biti popraćen gustom i ljepljivom sluzi, te osoba osjeća bolove u prsima kod kašlja, ali i kod disanja. Kod djece temperatura može biti izrazito visoka, popraćena ubrzanim disanjem.

Osim kašlja, javlja se i kratkoća daha, umor i bolovi u mišićima, moguće su i glavobolje, te povraćanje, mučnina i proljev.

Pneumonije zbog virusa liječenje

Ukoliko prepoznajete znakove pneumonije zbog virusa ili neke od navedenih simptoma obavezno se javite svom liječniku bez odgađanja. Poteškoće kod disanja mogu postati samo gore, a bol u prsima može jačati, kašalj neće prestati, a temperatura može biti i preko 39 stupnjeva Celzijusa. Naročito budite oprezni sa djecom i starijim osobama, te imuno-kompromitiranim osobama jer su oni rizične skupine.

Upala pluća kod starijih osoba može vrlo ubrzano utjecati na životno opasno stanje, naročito ako postoji neko drugo oboljenje, kao na primjer bolesti srca i kardiovaskularnog sustava. Najopasnija vrsta pneumonije je uzrokovana respiratornim virusima.

Ukoliko se stanje upale pluća intenzivno pogoršava bit će potrebno bolničko liječenje bez odgađanja jer su sati u pitanu do spašavanja života, no kod lakših oblika liječnik će preporučiti kućno mirovanje uz lijekove narednim par tjedana. Antivirusni lijekovi ovisno o virusu uzroku mogu utjecati na poboljšanje od par dana pa čak i do par tjedana, stoga liječenje traje najmanje mjesec dana.

Tagovi:

#Pneumonije #uzrokovane #respiratornim #virusima #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši