Lifestyle

Postkoitalna depresija i kako ju prepoznati – Nedostatak orgazma kod žena

Postkoitalna depresija što je i zašto se javlja

Postkoitalna depresija se može pojaviti nakon seksualnih odnosa u kojima se doživi orgazam, ali i zbog izostanka orgazma. Neke žene, znanstveno dokazano 1 od 10 žena ne doživi orgazam tokom seksualnog čina iz različitih razloga, dok neke žene ali i muškarci nikada ne dožive orgazam čak niti kod samozadovoljavanja. Takve se osobe ili teško opuste, teško se uzbuđuju i ne uspijevaju doživjeti orgazam čak ni kada se pokušavaju samozadovoljavati, te se javlja depresija koja može trajati i postati kronična.

Uzroci koji dovode do ovog psihičkog stanja mogu biti psihičke prirode jer postoje preopterećenost i stres koji sprečava osobu da se opusti i uživa u seksu i doživi orgazam. Razlozi zbog kojih se javlja postkoitalna depresija čak i kada se doživi orgazam mogu biti zbog poremećaja hormona i rada štitnjače kada se pretjerano luči hormon štitnjače. U slučaju alergijskih reakcija tokom seksa luče se određeni hormoni koji mogu izazvati alergijske reakcije pa seksualni čin bude prekinut, te ujedno svaki kemijski poremećaj u tijelu može dovesti do depresivnog stanja nakon seksa.

Postkoitalna depresija kod žena

Postkoitalna depresija se kod žena može pojaviti zbog nemogućnosti doživljavanja orgazma tokom seksualnog čina. Uzroci mogu biti da seksualni čin i predigra traju prekratko pa se žena ne može dovoljno brzo uzbuditi, a partner je već doživio orgazam i za njega je seksualna akcija završena. Poznato je da je ženama potrebno više vremena za postizanje vrhunca i uzbuđivanja, te da se muškarci lakše i brže uzbude pa time i brže dožive vrhunac.

Nedovoljno poznavanje ženinih potreba i onoga što voli tokom seksualnih igrica također može dovesti do toga da žena ostane bez orgazma. No, postoje žene koje niti kod samozadovoljavanja ne mogu postignuti orgazam što može imati različite uzroke.

Uzroci koji dovode do nedostatka orgazma i zbog čega se javlja postkoitalna depresija mogu biti psihosomatske naravi što je i najčešći uzrok. Tome mogu prethoditi razne psihičke traume, seksualna zlostavljanja, psihička nesigurnost koja se javlja kada žena nema dovoljno povjerenja u partnera i ne osjeća se dovoljno sigurno. No uzroci mogu biti i fizičke priode poput poremećaja rada štitnjače i drugi zdravstveni problemi.

Postkoitalna depresija kod muškaraca

Postkoitalna depresija se jednako javlja i kod mušakraca kao i kod žena. Međutim nemogućnost postizanja orgazma muškarcima teže pada nego ženama jer se smatra da seksualni čin nije završen ako muškarac ne svrši, a žena orgazam može i odglumiti kako bi zadovoljila partnera.

Muškarci koji ne mogu doživjeti orgazam vrlo često osjete da se javila postkoitalna depresija koja se razlikuje od umora kada seksualni čin završi. Uzroci mgu biti od psihičkih gdje muškarac nije siguran u svoju muškost, teže postiže erekciju i boji se da će tako razočarati partnericu pa si time više i odmaže. No, uzrok može biti i u određenim hormonima poput pretjeranog stvaranja prolaktina koji dovodi do smanjenog libida, te je moguća i impotencija.

Muškarac koji osjeća depresiju zbog seksa počet će izbjegavati situacije gdje se od njega očekuje seks što će još više produbiti depresiju. No, postoje tehnike vježbanja, seksualne tehnike koje neće dovesti do ejakulacije ali će pomoći muškarcu da se riješi depresije zbog seksa i pomoći da ovlada svojim seksualnim nagonom te da ga može kontrolirati.

Tagovi:

#Postkoitalna #depresija #kako #prepoznati #Nedostatak #orgazma #kod #žena
Izvorni članak