Lifestyle

Pozitivni učinci cimeta – Kako djeluje cimet dijeta

Cimet dijeta zdravo mršavljenje

Cimet je sastojak vrlo popularne dijete koja djeluje upravo na one dijelove tijela na kojima je najteže skinuti masnoće i višak kilograma. Prvi vidljivi rezlutati mogu biti vidljivi već nakon dva tjedna dijete, a puni učinak se vidi nakon tri do šest mjeseci kada masne naslage s trbuha i stražnje strane, te bedara nestaju kao da nisu nikad ni postojali.

Cimet dijeta se konzumira dva puta dnevno i to ujutro i prije spavanja treba popiti decilitar i pol napitka koji se pije hladan ili topao. Napitak za ovu dijetu se priprema od 3 decilitra vode, pola žličice cejlonskog cimeta i žličice meda. Vodu treba prokuhati te dodati pola žličice cimeta, a kada se voda malo ohladi dodajte med jer se med ne stavlja u vruću vodu kako se ne bi izgubili hranjivi sastojci meda. U napitak možete dodati i limun koji će dodatno pojačati učinak ove dijete.

Naravno ako ste na ovoj dijeti ne znači da možete konzumirati neograničeno slastice, ugljikohidrate i masnoće koje su vas i dovele do povećane težine, stoga promjenite i prehrambene navike.

Cimet i njegov blagotvoran učinak na tijelo

Cimet je izuzetno zdrav za ljudski organizam jer djeluje kao jak antioksidans, antiupalno, utječe na razinu šećera u krvi te ga regulira, smanjuje trigliceride i LDL loši kolesterol, te jača imunitet ljudskog tijela. Svojim sastojcima on snižava i masti u ljudskom organizmu, te sprečava grušanje krvi i stvaranje trombocita, te čisti krvne žile i krvožilni sustav.

Osim što cimet ima antioksidativno i protuupalno djelovanje, on ima u fungicidno djelovanje te uništava gljivice i sprečava njihov rast i razvoj, a djeluje i analgetski. Upravo zbog analgetskog djelovanja ublažava menstrualne bolove te reumatske tegobe. Također antioksidativnim djelovanjem, čišćenjem krvnih žila pozitivno utječe i na rad mozga i povećava koncentraciju.

Kako regulira razinu šećera u krvi pogodan je i za dijabetičare jer djeluje kao inzulin u tijelu i potiče metabolizam glukoze, razgrađuje masti i ugljikohidrate. Antimikrobna svojstva cimeta štiti tijelo od kardiovaskularnih bolesti, poboljšava rad probavnog sustava i sprečava rak debelog crijeva, te čisti želudac i probavni sustav od loših bakterija i izbacijue ih iz organizma.

Koji cimet je dobar za ljudsko zdravlje

No nije svaka vrsta cimeta koji se nalazi na tržištu dobar za kontinuirano konzumiranje u ljudskoj prehrani svakodnevno. Cimete koji u velikoj većini trgovina možemo pronaći je kineski ili kasija koji u sebi ima visoku razinu kumarina. Za povremeno konzumiranje ovakav je cimet dobar u kolačima, međutim za redovnu konzumaciju cimeta koji ima visoku razinu kumarina može dovesti do oštećenja jetre i bubrega, te pretjeranog razrjeđivanja krvi i probleme sa živčanim sustavom.

Najzdravija vrsta cimeta je cejlonski cimet koji u sebi sadrži nisku razinu kumarina i porijeklom je sa Šri Lanke, a može ga se pronaći u trgovinama bio hranom, bio ljekarnama i na web stranicama gdje budite oprezni i naručujte s provjerenih web stranica kako ne biste dobili kinesku ili kasija vrstu cimeta.

Ovu namirnicu ne bi smjeli konzumirati više od pola žličice dnevno, no znanstvenici ukazuju da nije količina bitna koliko je kontinuitet uzimanja cimeta važan za ljudsko zdravlje. Uz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost osjećat ćete se bolje i biti zdraviji.

Tagovi:

#Pozitivni #učinci #cimeta #Kako #djeluje #cimet #dijeta
Izvorni članak