Što je nefron – Arz.hr

Nefron – što je to

Contents

Bubrezi su parni organ u tijelu, a obavljaju nekoliko vitalnih tjelesnih funkcija. Zaduženi su za filtriranje krvi i stvaranje mokraće, reguliraju ravnotežu vode i elektrolita, eliminiraju štetne i strane tvari koje su se našle u organizmu, izlučuju različite hormone i reguliraju acidobaznu ravnotežu, odnosno regulaciju kiselosti. Jedna od glavnih funkcija je svakako stvaranje urina, a ovdje u igru ulazi nefron. Nefroni su osnovna jedinica za pročišćenje krvi koja prolazi kroz bubreg, a svaki bubreg ima čak jedan do četiri milijuna nefrona u sebi. Jedan nefron sastoji se od bubrežnog tjelešca, Henlove petlje, kanalića i sabirnih cjevčica. Nefroni stvaraju mokraću nakon pročišćavanja krvi od svih nepoželjnih elemenata, a nakon toga mokraću odvode u bubrežnu nakapnicu. Bubrežno tjelašce ima promjer od svega dvjesto mikrometara, a u sebi sadrži glomerule, odnosno klupko krvnih kapilara kroz koje se provodi sam proces filtracije krvi. Henlova petlja je također jedan bitan dio u osnovnoj građi nefrona jer sudjeluje u zadržavanju vode u tijelu.

Nefron – nefrotski sindrom

Nefron se u medicini spominje najčešće u kontekstu s bolestima koje imaju veze s njim. Prvenstveno se tu radi o nefrotskom sindromu koji je oblik oštećenja bubrega koji je uzrokovan oštećenjem glomerula. Kao što smo spomenuli, glomeruli su male krvne kapilare koje imaju funkciju filtrirati krv koja ulazi u bubreg te izbaciti iz nje bilo kakve štetne tvari i stvoriti urin. Na žalost, ako dođe do oštećenja ovih krvnih kapilara, dolazi do nekoliko nepogodnih posljedica za tijelo. Za početak, filtracija više ne funkcionira kako bi trebala pa se kroz urin krenu izbacivati proteini koji bi trebali ostati u tijelu. Ovaj višak proteina u urinu naziva se proteinurija, a predstavlja jedan od glavnih pokazatelja da osoba ima nefrotski sindrom, odnosno da je nefron u bubregu pretrpio oštećenje. Drugi upečatljiv simptom oštećenja je nakupljanje vode u tijelu što uzrokuje izgled naglog debljanja. Problemi sa nefronom mogu izazvati ozbiljne probleme u tijelu pa je stoga važno obratiti se liječniku ako primijetite ikakve simptome.

Nefron – uzrok i tretiranej oštećenja

Nefron može pretrpjeti oštećenje kroz nekoliko različitih bolesti. Kako bi se moglo adekvatno pristupiti liječenju, bitno je za početak ustvrditi koja bolest je uzročnik problema. Neki od najčešćih uzročnika su šećerna bolest, odnosno dijabetes, lupus koji napada mnoge organe u tijelu, uključujući i bubrege, fokalna segmentalna glomeruloskleroza, krvni ugrušci u bubregu, zastoj srca ili bolest minimalnih promjena. Zadnja navedena je u jednu ruku najteža za dijagnosticirati jer se na pregledu može ustvrditi da bubreg ne funkcionira kako bi treba ali nije jasan uzrok anomalije. Ako je došlo do oštećenja nefrona kao posljedica neke od navedenih bolesti, vidljivi simptomi biti će natečenost na području stopala, očiju i zglobova i naglo debljanje kao posljedica zadržavanja tekućine u tijelu. Nakon obavljenog testiranja i pregleda, također će biti vidljiv manjak proteina u tijelu, a višak u urinu te visoka razina kolesterola. Nefron u tijelu obavlja jednu kritičnu funkciju za život stoga je bitno da radi kako bi i trebao. Ako ste primijetili ikakve nagle promjene na tijelu, obratite se liječniku koji će moći preporučiti najbolji tretman za vas.

Tagovi:

#Što #nefron #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar