Lifestyle

Protecta – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Protecta snižava štetni kolesterol i masnoće u krvi

Ukupni kolesterol u ljudskom tijelu se sastoji od korisnog kolesterola – HDL i štetnog kolesterola – LDL i samo je dio masnih tvari u krvotoku. Protecta snižava štetni kolesterol i masnoće u krvi koje se nazivaju trigliceridi, a istovremeno podiže razinu korisnog kolesterola koji osigurava neometan dotok krvi do mozga i srca, kao i ostalih organa. Uz ovaj lijek ide i propisana dijeta u cilju zaštite od kardiovaskularnih bolesti, lijek je zapravo dodatak toj dijeti.

Protecta skupini lijekova koji se nazivaju statini, smatra se da vas može zaštititi od srčanih bolesti i produljiti vam životni vijek čak i ako imate normalan kolesterol. lijek se često koristi u primarnoj prevenciji srčane bolesti, naročito ako ni nakon tromjesečne dijete ne snizite kolesterol u krvi i kod dijabetičara. Primarna prevencija se započinje kod bolesnika mlađih od 70 godina. Bolesnicima je ovaj lijek jednostavan za uzimanje jer se uzima samo jedna tableta navečer u propisanoj dozi.

Kome se protecta ne preporučuje

Kao i svi drugi lijekovi i ovaj lijek kod nekih preosjetljivih ljudi može izazvati alergijsku reakciju, a to onda znači da ga ne smiju uzimati. A kome se sve protecta ne preporučuje, prije svega trudnicama i ženama koje doje, osobama koje uzimaju neke lijekove protiv gljivičnih infekcija, neke antibiotike protiv infekcija, neke lijekove protiv HIV – a, neke lijekove za hepatitis C, neke statine, neke antdepresive, neke hormone, fusidatnu kiselinu ili lijekove protiv odbacivanja presađenih organa.

Protecta u odnosu na lijekove koje uzimate za neke druge lijekove može i ne mora reagirati, pa se posavjetujte sa svojim liječnikom, ako osjetite bilo kakve interakcije. Osobe koje piju veće količine alkohola ovaj lijek ne bi smjele uzimati. Osobe koje se spremaju na neki kirurški zahvat trebaju na neko vrijeme prestati uzimati lijek prije operacije. Osobe azijskog porijekla trebaju drugačije doze lijeka od osoba drugih rasa. Ovaj lijek nije za žene starije od 65 godina koje imaju problema sa štitnjačom i osobe s mišićnom bolesti.

Protecta i moguće nuspojave

Za djelovanje ovog lijeka kod djece mlađe od 10 godina nema provjerenih podataka, a doza za djecu od 10 do 17 godina se prilagođava dobi. Protecta i moguće nuspojave koje nikako nemojte ignorirati, pogotovo ako se pojavi bol, osjetljivost na dodir ili grčevi u mišićima. Neke od prijavljenih nuspojava su osip, slabost i jaku bol u mišićima ruku, nogu i vrata, te u ramenima i kukovima, bol i upala zglobova ili krvožilnog sustava (vaskulitis).

Protecta na koži osim osipa može izazvati i oticanje i neobične modrice, fotoosjetljivost kože na sunce, koprivnjaču, crvenilo i vrućicu i osjećaj vrućine, simptomi nalik lupusu po koži i krvnoj slici. Među nuspojavama su opisane i opća slabost uz otežano disanje (nedostatak zraka), može se pojaviti dijabetes, upala gušterače, bolovi u trbuhu, upala jetre praćena žutilom kože i bjeloočnica, uz tamno obojeni urin, svijetlu stolicu, umor, slabost, gubitak apetita, nesanica, depresija, spolne disfunkcije, dok se ostale nuspojave rjeđe pojavljuju

Tagovi:

#Protecta #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši