Lifestyle

Psotriol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Psotriol je lijek za ciljano liječenje psorijaze odraslih

Psorijaza je kožna bolest koja nastaje zbog prebrze proizvodnje kožnih stanica, zbog čega nastaje zadebljanje kože sa crvenilom i ljuskanjem. Psotriol je lijek za ciljano (topikalno) liječenje psorijaze odraslih primarno na vlasištu, ali i na ostalim dijelovima zahvaćene kože u blagom ili umjerenim napadima psoriase (psoriasis vulgaris). Lijek je u obliku gela koji sadrži kalcipotriol i betametazon, a djelovanje kalpicitrola je vraćanje normalne brzine proizvodnje kožnih stanica, dok betametazon smiruje upalu, crvenilo i ljuskanje kože.

Psotriol se na vlasištu primjenjuje u razdoblju od četiri tjedna, a na ostalim dijelovima tijela osam tjedana, s tim da se gel nanosi jedanput dnevno na oboljela mjesta. Nastavak liječenja duže od preporučenog vremena ili ponovno započinjanje liječenja se ne preporučuje bez kontrolnog pregleda kod vašeg liječnika po završenom preporučenom liječenju. Svakako se držite preporučenih doza. kod primjene lijeka ne smijete nanositi na lice i oči, nakon nanošenja lijeka dobro operite ruke i nikako ne perite tretirana mjesta, nema kupanja ili tuširanja.

Tko ne smije uzimati psotriol

Ovaj lijek je kortikosteroid sa velikom moći apsorpcije kroz kožu, pa je potreban oprez ako uzimate druge kortikosterode. Tko ne smije uzimati psotriol, osobe koje su alergične na bilo koji sastojak lijeka, osobe koje imaju problema s kalcijem u tijelu, osobe koje imaju posebne tipove psorijaze (eritodermijska, eksofalijativna i pustulozna psorijaza), osobe mlađe od 18 godina, a trudnice i žene koje doje smiju primjenjivati lijek samo uz dogovor s liječnikom, dojilje ne nanose lijek na dojke i bradavice.

Psotriol ne pomaže kod kožnih virusnih infekcija (herpes, vodene kozice), gljivičnih infekcija (lišajevi ili atletsko stopalo), kod bakterijskih kožnih infekcija, parazitnih infekcija kao što je svrab (šuga), tuberkuloze, perioralnog dermatitisa (crvenilo oko usta), kod osoba tanke kože zbog mogućeg oštećivanja vena, na koži sa strijama, kod suhe kože (ihtioza), na koži s prištićima i aknama, čirevima i ranama te bolesnicima s rozacejom. Lijek može utjecati na razinu šećera u krvi, a općenito se ne bi trebao koristiti na većim površinama kože.

Psotriol i moguće nuspojave

Sve nuspojave na neki lijek ne osjete sve liječene osobe, ali svaku nuspojavu na neki lijek trebaju svi prijaviti. Psotriol i moguće nuspojave mogu biti vrlo rijetke, rijetke i vrlo česte, a jedna od rjeđih je moguće pogoršanje psorijaze, ako se to dogodi, odmah se javite svom liječniku. Ako se pojave umor, depresija ili tjeskoba, treba provjeriti rad kore nadbubrežne žlijezde. Smetnje s vidom bol u oku i osjetljivost na svjetlo možda ukazuju na pojavu katarakte.

Psotriol može prouzročiti nuspojave na mjestu nanošenja u vidu svrbeža, upale korjena dlaka na vlasištu, pruritisa, žarenja, suhe kože, eritema, osipa, dermatitisa, preosjetljivosti, fotoosjetljivosti kože, ekcema, a mogu se pojaviti i angioedemi i oticanje lica. Sistemske reakcije na ovaj lijek su rijetke, ali kada se dogode mogu biti vrlo ozbiljne i teške i često su vezane s predoziranjem, zato se držite preporučenih doza. Ne stavljajte preko nanešenog gela zavoje, flastere ili bilo što drugo, neka koža koju liječite diše.

Tagovi:

#Psotriol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši