Rak anusa – uzrok, simptomi, liječenje

Što je rak anusa?

Rak anusa je iznimno rijetka vrsta raka koji se pojavljuje u analnom otvoru oboljele osobe. Analni kanal možemo opisati kao kratku cijev koja se nalazi na kraju našeg rektuma gdje izlazi stolica. Rak anusa se može prepoznati po znakovima i simptomima poput rektalnog krvarenja ili bolo u anusu. Sami simptomi su dosta slični drugim bolestima poput hemoroida, i upravo radi tog razloga oboljeli često ignoriraju prve i rane simptome. Ukoliko primijetite da postoji izraslina na anusu ili da nastaje kvržica, tada je potrebno da se ona provjeri u svojim ranim stadijima.

U većini slučajeva, navedeni rak se dijagnosticira u svojoj ranoj fazi razvoja, što znači da su šanse za izlječenje veće. Kao i kod bilo kojeg drugog raka, osoba će se liječiti sa kombinacijom kemoterapije te zračenja. Navedeni rak slovi kao jedan od najagresivnijih vrsta, stoga je potrebno na vrijeme zatražiti pregled i ne brinuti se oko neugodnosti. Navedeno oboljenje je češće kod žena nego muškaraca. I dok mnogi misle kako je rak debelog crijeva povezan s rakom anusa, važno je naglasiti da se radi o dvije različite vrste oboljenja.

Rak anusa uzroci i simptomi

Sami uzroci i faktori rizika mogu biti sljedeći: Starija dob – Rak anusa se najčešće pojavljuje kod osoba koje su starije od 50 godina života. Veći broj seksualnih partnera – Muškarci i žene koji imaju veći broj partnera i koji ne prakticiraju siguran seks mogu imati povećane šanse za razvoj navedenog raka. Analni seks – Muškarci i žene koji prakticiraju analni seks bez zaštite i određenih pomagala mogu razviti navedeni rak. Pušenje – Utjecaj nikotina može povećati šanse za razvoj raka anusa. HPV – Spolno prenosiva bolest koja može uzrokovati pojavu abnormalnih stanica u analnom kanalu.

Lijekovi koji potiskuju imunološki sustav – Dugotrajna uporaba lijekova poput kortikosteroida. Stručnjaci znaju kako je rak anusa povezan sa spolno prenosivim infekcijama HPV-a, što znači a se HPV smatra najvećim uzrokom navedenog raka. Koji su simptomi navedenog raka? Krvarenje iz anusa, bol u području anusa, izrasline koje se mogu pojaviti u analnom kanalu, jaka svrbež u području anusa. Kada posjetiti liječnika? Ukoliko posumnjate da nešto nije u redu u području anusa, tada bi bilo poželjno da odmah dogovorite pregled.

Rak anusa liječenje

Samo liječenje će ovisiti o stadiju raka, sveukupnom zdravstvenom stanju oboljele osobe i osobne preferencije. Rak anusa se najčešće liječi sa kombiniranom terapijom kemoterapije i zračenja. Kemoterapija – Lijekovi za navedenu metodu liječenja će se ubrizgati u venu ili se uzimati u obliku tableta. Lijek će u organizmu ubiti stanice raka, ali će isto tako ubiti i zdrave stanice. Navedeno liječenje ima nuspojava u obliku mučnine, povraćanja i gubitka dlake. Zračenje – Ubija stanice raka. Ono oštećuje zdravo tkivo u blizini zračenja i često se pojavljuju nuspojave u obliku crvenila i čireva.

Zračenje za navedeni rak traje od 5 do 6 tjedana, dok se kemoterapija provodi prilikom prvog i petog tjedna. Rak anusa se najbolje liječi navedenom kombiniranom metodom, no ona isto tako nosi svoju cijenu. Pacijentu se savjetuje detaljan razgovor s liječnikom prije donošenja tako velike odluke. Važno je naglasiti i mogućnost kirurškog odstranjivanja, ali ono vrijedi za maleni rak koji je otkriven u fazi razvoja. Kako bi spriječili mogućnost razvoja navedenog raka, imajte sigurni seksualni odnos i redovite preglede.

Tagovi:

#Rak #anusa #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar