Lifestyle

Ramzid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Ramzid i za što se koristi?

Ramzid se sastoji od kombinacije dvaju lijekova – ramipril i hidroklorotiazid. Ramipril se nalazi u skupini lijekova ACE Inhibitori, djeluje na: Smanjenje proizvodnje tvari u organizmu koja je uzrok povišenog krvnog tlaka, opušta i isto tako širi krvne žile, pomaže srcu da potiskuje krv kroz krvne žile. Hidroklorotiazid se nalazi u skupini lijekova tiazidski diuretici, djeluje na: Povećanje količine vode ili urina u tijelu. Kombinacija navedenih lijekova pomaže u liječenju povišenog krvnog tlaka. Prije nego krenete uzimati navedeni lijek: Ramzid nije prigodan za osobe koje su preosjetljive ili alergične na djelatne tvari lijeka.

Posebnu opreznost prilikom uzimanja navedenog lijeka trebaju imati: Osobe koje pate od problema s bubrezima, jetrom ili srcem, osobe koje gube puno soli/tekućina iz tijela radi određenih stanja, osobe koje imaju terapije za smanjenje alergija, osobe koje trebaju zaprimiti anestetik, osobe koje imaju povećane vrijednosti kalija u krvi, osobe koje boluju od raznih poremećaja u krvnim žilama, trudnice. Navedeni lijek se ne preporučuje za liječenje djece i adolescenata jer nije predviđen za mlađu dobnu skupinu.

Ramzid primjena i mjere opreza

Potrebno je savjetovanje s liječnikom i ljekarnikom prije uzimanja navedenog lijeka. Da li se lijek može uzimati uz druge, dodatne terapije? Primjena određenih lijekova može utjecati na djelovanje Ramzid tableta, Obavijestite liječnika ukoliko uzimate tablete za liječenje određenih stanja. Navedene tablete se ne preporučuju trudnicama jer mogu biti štetne za dijete. U slučaju trudnoće za vrijeme uzimanja tableta potrebno je obavijestiti liječnika kako bi se propisala druga terapija. Lijek se također ne preporučuje dojiljama. Tijekom konzumacije lijeka može se pojaviti omaglica.

Navedena nuspojava je česta na početku terapije, stoga se ne preporučuju teži fizički poslovi koji uključuju rukovanje strojevima ili alatima. Kako će se uzimati Ramzid? Lijek će se uzimati onako kako je odredio liječnik na temelju zdravstvenog pregleda. Tablete se uzimaju kroz usta uz čašu vode, svaki dan u isto vrijeme. Tableta će se progutati cijela, bez prethodnog usitnjavanja. Doze će se prilagođavati dok se ne postigne potpuna kontrola nad krvnim tlakom. Posebna upozorenja vrijede za uzimanje lijeka: Nemojte svojevoljno, bez prethodnih konzultacija mijenjati doziranje lijeka. Prekoračenje ili smanjivanje doze može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja.

Ramzid iskustva i liječenje

Osobe koje su liječile ili liječe povišeni krvni tlak uz Ramzid tablete navode kako su zadovoljne djelovanjem. Redovitom primjenom uklanjaju se simptomi povišenog krvnog tlaka. Iskustva onih koji se liječe ili su liječeni mogu se razlikovati. Ovo će ovisiti o simptomima i mogućim dodatnim terapijama. Nuspojave su moguće, no one se mogu i ne moraju pojaviti. Kao i kod svakog lijeka, potrebno je obratiti pozornost na one nuspojave koje su znak alergijske reakcije/preosjetljivosti na lijek. U slučaju da se pojavi alergijska reakcija na tablete ukida se njihova konzumacija i propisuje se druga terapija.

Česte nuspojave: Osjećaj umora i slabosti, glavobolja, omaglica, nadraženi i suhi kašalj, povišene razine šećera u krvi, povišena razina kiseline u mokraći ili masti u krvi, natečeni i bolni zglobovi. Sve nuspojave koje se vežu za konzumaciju navedenog lijeka nalaze se na uputama o lijeku. Ramzid tablete se izdaju na liječnički recept, podižu u ljekarni. Cijena pakiranja: 28 x (5 mg + 25 mg) 3,61€. 56 x (5 mg + 52 mg) 6,53€. Lijek ćete čuvati prema sljedećim uputama: Na temperaturi do 25 stupnjeva, u izvornom pakiranju uz prisutnu uputu o lijeku. Nakon prestanka terapije ili isteka roka valjanosti, tablete će se baciti sukladno datim uputama kako se ne bi zagadio okoliš.

Tagovi:

#Ramzid #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši