Lifestyle

Retinopatija – uzrok, simptomi, liječenje

Retinopatija – uzrok

Retinopatija je jedno od najčešćih bolesti oka koja se pojavljuje kod osoba koje imaju dijabetes jedno duže vrijeme. Ukoliko se dijabetička retinopatija ne krene liječiti na vrijeme, može se povećati rizik od potencijalne sljepoće oka. Osobe koje imaju dijabetes imaju 10 do čak 20 puta veći rizik od sljepoće oka nego li osobe koje nemaju dijabetes. Dijabetes zahvaća sve dijelove vašega oka, a posebice zahvaća mrežnicu oka koja je bogata s mrežom sitnih krvnih žila te su one najpodložnije oštećenju zbog ovog metaboličkog poremećaja. Ova bolest nastaje upravo zbog visoke razine šećera u krvi. Šećer oštećuje male krvne žilice u brojnim organima u tijelu, pa tako napada krvne žile i u oku gdje posljedično dolazi do pucanja žila i gubitka protoka krvi u nekim dijelovima mrežnice oka. Sa progresijom ove bolesti i ne otkrivanjem bolesti na vrijeme, te odgodom početka liječenja, može doći do kompletnog oštećenja mrežnice i do potpune sljepoće oka.

Retinopatija – simptomi

Dijabetička retinopatija je bolest u kojem zbog dijabetesa odnosno zbog visoke razine šećera u krvi, sam šećer oštećuje zdrave male krvne žilice u brojnim organima u tijelu, pa tako napada i krvne žile u oku gdje posljedično dolazi do pucanja krvnih žila i dolazi do gubitka protoka krvi do nekih dijelova mrežnice oka. Često retinopatija ne pokazuje rane simptome razvoja ove bolesti, čak i kod makularnog edema gdje dolazi do ubrzanog gubitka vida često nema znakova simptoma jedno vrijeme. Kod makularnog edema ljudi obično primijete zamućeni vid koji može varirati tokom dana, te znaju imati probleme tokom čitanja ili tokom vožnje s automobilom. Rani stadij ove bolesti može vam proći bez da primijetite ikakve simptome ili bolove. Vid vam se ne bude pogoršao sve dok sama bolest ne napreduje. Tipični simptomi kod ove bolesti su vam nagla promjena u kvaliteti vida, zamagljenost, plutanje točkica i čestica u vidnom polju, duple slike te bol u oku.

Retinopatija – liječenje

Dijabetička retinopatija je uzrokovana s dugotrajnim povišenjem razine šećera u krvi, te s vremenom visoka razina šećera u krvi može oštetiti i oslabiti krvne žile u mrežnici oka, te tako može uzrokovati krvarenje, oticanje mrežnice i izljev tekućine iz žilica u oku. Nakon toga će mrežnica ostati bez kisika i abnormalne žile mogu narasti. Veći su vam izgledi da razvijete ovu bolest ako ne kontrolirate razinu šećera u krvi, imate dijabetes, imate visoki krvni tlak, imate proteine u urinu ili imate povišenu razinu masnoće u krvi. Retinopatija se može spriječiti ako idete na redovne preglede, redovno kontrolirate razinu šećera i masnoće u krv, te redovno kontrolirate svoj dijabetes i keton u urinu. Retinopatiju ne možete izliječiti te tako ne možete vratiti natrag već izgubljeni vid, no zato možete spriječiti daljnje komplikacije i napredovanje gubitka vašega vida. Zbog toga je bitno napraviti prevenciju da se to i vama ne dogodi. Dijabetičku retinopatiju možete liječiti uz promjenu laserske fotokoagulacije retine, intravitrealne injekcije u oku i kroz primjenu PPV (par plana vitrektomija).

Tagovi:

#Retinopatija #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši