Lifestyle

Reumatska vrućica – uzrok, simptomi, liječenje

Reumatska vrućica – uzrok

Reumatska vrućica je akutna upalna, multisistemna bolest koje je posredovana imunološkim sistemom. Bolest nastaje uobičajeno par tjedni nakon upale ždrijela koja je uzrokovana zbog b hemolitičkim streptokokom skupine A. Reumatska vrućica je vrlo česta bolest kod djece, te se najčešće pojavljuje u zemljama koje su slabo razvijene. Najčešće od ove bolesti obolijevaju djeca u životnoj dobi između 5 i 15 godine. Smatra se da je ova bolest uzrokovana zbog protutijela protiv proteina M od streptokoka koji počinje napadati i ljudske stanice. Reumatska groznica nije infekcija već je to upalna reakcija tijela na infekciju koja pogađa razne dijelova tijela kao što su to koža, zglobovi i srce. Dodatni čimbenici koji mogu povećati rizik obolijevanja od reumatske vrućice su loša prehrana i stanje iscrpljenosti. Reumatska groznica se rijetko pojavljuje u razvijenim zemljama zbog velike primjene antibiotika kod liječenja infekcije streptokoka već u ranoj fazi bolesti, zbog čega je česta pojava ove bolesti u nerazvijenim zemljama.

Reumatska vrućica – simptomi

Reumatska vrućica je sistemna bolest koja zahvaća razne dijelove tijela, kao što su to zglobovi, koža i srce, a u rjeđim slučajevima može zahvatiti i mozak kao i druge organe. Prvi se simptomi reumatske vrućice javljaju 10 dana do 6 tjedana nakon upale ždrijela koje je uzrokovano streptokokom iz skupine A. Kod djece se uglavnom javljaju jedan do maksimalno dva simptoma, i to često budu bolovi u zglobovima i vrućica. Simptomi kod djece najčešće otiđu nakon unutar 2 tjedna. Mogu se također pojaviti i neki nespecifični simptomi kao što su to vrućica, znojenje, gubitak apetita kao i gubitak tjelesne težine. Reumatska vrućica kod 50 posto oboljelih nože uzrokovati upalu svih 3 slojeva srca, a to se misli na endokard, miokard i perikard. Najteža posljedica koja se može dogoditi da osoba je da oboli os reumatske bolesti srca. Često nakon takvog stanja osoba ima trajno oštećene zaliske srca koja se ne mogu obnoviti.

Reumatska vrućica – liječenje

Reumatska vrućica je puno bolje da se izbjegne odnosno spriječi nego da ga liječite. Ukoliko imate simptome koji upućuju na streptokoknu anginu, bitno je da dobro jedete i da unutar 9 dana posjetite svojeg doktora kako bi vam prepisao antibiotike. Najčešće doktori će vam dati penicilin koji će unutar 9 dana od infekcije s beta hemolitičkim streptokokom grupe A spriječiti da prijeđe u reumatsku vrućicu. Reumatska vrućica se liječi na način da se prepiše nesteroidni protuupalni lijekovi kao što su ibuprofen koji se daje u velikim dozama kako bi se smanjili bolovi i upala. Ukoliko imate tešku upali srca tada se daju i kortikosteroidi kao što je to prednizon. Važno je kod djece ograničiti fizičku aktivnosti kako im se ne bi pogoršalo stanje kod upaljenih organa. Jako je bitno da pacijent se odmora dok ima ovo stanje. Dijete koje ima reumatsku vrućicu će od doktora dobiti injekciju penicilina kako bi se uklonila svaka infekcija.

Tagovi:

#Reumatska #vrućica #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši