Lifestyle

Reyev sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Reyev sindrom – uzrok

Reyev sindrom je bolest koja može kod bolesnika uzrokovati oštećenje mozga i jetre. Iako ova bolest može zahvatiti sve dobne skupine, ipak je puno češća pojava kod djece koja su nedavno imala virusnu infekciju poput vodenih kozica ili gripu. Često se povezuje uzimanje aspirina s nastankom Reyevog sindroma, zbog čega se iskazuje upozorenje kada djeci ili adolescentima dajete aspirin. Iako piše na pakiranju lijeka da se može djeci i adolescentima starijima od 2 godine dati ovaj lijek, preporučuje se da im ne dajete ukoliko se oporavljaju od virusne infekcije. Još se ne zna koji je točan uzrok za Reyev sindrom, no kod mnogih slučajeva se povezuje pojava Reyevog sindroma nakon preboljenja virusnih infekcija poput gripe skupine A i B kao i vodenih kozica odnosno virusa varičele. Također, nekoliko čimbenika može odigrati jednu jako važnu ulogu kod razvoja ove bolesti, a to je kada djeci i mlađima dajete aspirin i neke druge lijekove koje sadrže salicilate nakon što su imali ili još imaju virusnu infekciju. Također, izlaganje određenim kemikalijama kao što su herbicidi i razrjeđivači boje mogu pridonijeti razvoju ovog sindroma.

Reyev sindrom – simptomi

Reyev sindrom simptomi njegovi se obično počinju pojavljivati nakon 3 do 5 dana od prve pojave virusne infekcije. Prvi simptomi koji se pojavljuju su vam povraćanje i osjećaj mučnine, te nakon toga uobičajeno slijedi iznenadna agresivnost i razdražljivost. Također, nakon toga djeca mogu biti dezorijentirana, letargična i zbunjena, a ujedno su mogući panični napadaji te mogu upasti u komu. Osim toga, od simptoma vezano uz Reyev sindrom se mogu pojaviti i konvulzije, proširene zjenice, mlohavost i respiratorni arest. Ovaj sindrom se rijetko kada pojavljuje kod odraslih ljudi. Pod najvećim rizikom od obolijevanja Reyevog sindroma su djeca i adolescenti koji imaju temeljni poremećaj oksidacije masnih kiselina. Testovi skeniranja mozga mogu otkriti kod djeteta ima li ovaj poremećaj ili ne. Ako vaše dijete koristi aspirin zbog liječenja gripe ili neke druge virusne infekcije, mogu se povećati šanse obolijevanja od Reyevog sindroma. No, dobra je vijest što je ovaj sindrom jako rijedak, te tek bude oko 20 slučajeva godišnje i preživi ih oko 80 posto.

Reyev sindrom – lijekovi

Reyev sindrom je ozbiljno stanje, te je jako bitno da se što prije otkrije i krene s nužnim liječenjem. U većini slučajeva djeca završe na hospitalizaciji, no u težim slučajevima će ih premjestiti na intenzivnu njegu. Pošto za sada ne postoji adekvatni lijek za Reyev sindrom, liječenje se provodi na način da se potporno i usredotočeno smanjuju simptomi i spriječe bilo kakve daljnje moguće komplikacije. Liječenje Reyevog sindroma se uglavnom vam sastoji od infuzije glukoze i nadzora intrakranijalnog tlaka, što vam uključuje hiperventilaciju, osmotske diuretike, intubaciju i kontroliranje dnevnog unosa tekućine u organizam. Ponekad je potrebno dati djetetu svježe smrznute plazme ili pak vitamin K. Također, liječnici moraju djetetu osigurati da je dovoljno hidriran i da održava uravnoteženu razinu elektrolita, i mora se pratiti funkcija jetre i kardiorespiratorno stanje srca i pluća. Lijekovi koji se često upotrebljavaju kod liječenja Reyevog sindroma su inzulin za povećanje metabolizma glukoze, kortikosteroid za smanjenje oteklina mozga i diuretik kako bi se oslobodio višak tekućine.

Tagovi:

#Reyev #sindrom #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši