Lifestyle

Rivotril – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Rivotril – primjena i djelovanje

Rivotril je antiepileptik lijek koji se koristi kod pacijenata za liječenje epilepsije. Lijek sadrži u sebi djelatnu tvar klonazepam. U jednoj se tableti nalazi 0,5 miligrama odnosno 2 miligrama klonazepama. Rivotril se primjenjuje kod dojenčadi, djece i odraslih ljudi kod liječenja epilepsije i smanjenje epileptičkih napadaja. Lijek je jedan od najjačih antiepileptika, te ovaj lijek pripada skupini benzodiazepina. Njegova djelatna tvar, klonazepam, je jedna vrsta psihotropne tvari. Lijek brzo djeluje te može prigušiti razne vrste epileptičkih napadaja, te se stoga kod svih kategorija pacijenata može primijeniti kod tretiranja svih tipova epilepsije. Klonazepam ima antiepileptičke, sedativne, smirujuće i mišićno relaksirajuće učinke. Lijek je uglavnom netoksičan, osim ako se ovaj lijek kombinira s nekim drugim lijekovima, u tom slučaju lijek postaje toksičan i može uzrokovati nuspojave koje mogu biti po život opasne. U nastavku ćemo reći kako se lijek uzima, koje su mu nuspojave, te koja je njegova cijena i kakva su iskustva drugih pacijenata.

Rivotril – doziranje

Rivotril se dozira na temelju kliničkog dogovora i prema toleranciji pacijenta na sam lijek. Uglavnom se Rivotril daje kao terapija niske doze kod pacijenta kojemu je tek dijagnosticirana bolest i koji još nisu rezistentni na terapiju. Kod uzimanja ovog lijeka, bitno je započeti terapiju s manjom dozom te ju zatim postepeno kroz vrijeme povećati kako bi se izbjegli neželjeni učinci lijeka. Kod dojenčadi i djece do starosti od 10 godina (ili do 30 kilograma) se preporučuje početna doza između 0,01 do maksimalnih 0,03 miligrama po kilogramu dnevno. Doza održavanja je onda 0,05 do 0,1 miligrama po kilogramu dnevno. Kod odraslih osoba i djece starije od 10 godina (ili teže od 30 kilograma) se preporučuje početna doza između 1 do maksimalnih 2 miligrama dnevno. Doza održavanja za djecu od 10 do 16 godina je 1,5 do 3 miligrama dnevno, dok za odrasle je 2 do 4 miligrama dnevno. Doza održavanja se uglavnom postigne nakon tri tjedna liječenje. U toj fazi se lijek može davati u jednoj dozi navečer. Maksimalna doza za odrasle je 20 miligrama dnevno.

Rivotril – nuspojave, cijena i iskustva

Rivotril, kao i svaki drugi lijek, može uzrokovati neke neželjene nuspojave. Česte nuspojave koje se dogode nakon početka liječenja s ovim lijekom su umor, pospanost, vrtoglavica, malaksalost i ataksija. Također se može pojaviti agitacija, iritabilnost, ekscitacija, agresivno ponašanje, usporena reakcija, poremećaj koncentracije i anterogradna amnezija. Kod pacijenata čije liječenje traje duže vrijeme ili uzimaju veliku dozu, mogu im se pojaviti nuspojave poput reverzibilnog poremećaja, nerazgovijetan ili usporen govor, poremećaj vida ili smanjenja preciznost govora. Moguća je i pojava simptoma apstinencije kao i respiratorna depresija. Lijek rivotril se može kupiti u ljekarni uz predočenje recepta od vašeg doktora. Cijena lijeka je povoljna, te može trošak kupovine pokriti dopunsko zdravstveno osiguranje. Dolazi u dva pakiranja, i to u pakiranju od 50 tableta od 0,5 miligrama i pakiranju od 30 tableta od 2 miligrama. Iskustva mnogih pacijenata su više nego pozitivna, te već nakon mjesec dana terapije primjećuju značajne pozitivne promjene kao što su smanjenje epileptičkih napadaja.

Tagovi:

#Rivotril #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši