Lifestyle

Sarkom – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Sarkom i zašto nastaje?

Sarkom se može opisati kao agresivan oblik tumora koji započinje u kostima, ili u mekim te vezivnim tkivima. Danas postoji preko 70 vrsta sarkoma, a njegovo liječenje će ovisiti o samoj vrsti, lokaciji na tijelu, kao i drugim čimbenicima. Ovaj tumor najčešće se pojavljuje u donjem dijelu leđa i bazi lubanje. Jednostavnije opisano, Sarkom je vrsta raka koja se može pojaviti na raznim područjima tijela. Navedeni rak je opći izraz koji se koristi za širu skupinu karcinoma koji se krenu razvijati u kostima ili mekom te vezivnom tkivu.

Rak mekog tkiva razvija se u tkivima koja povezuju, koja podupiru, i koja okružuju druge strukture: Masno tkivo, mišići, krvne žile, živci, tetive i ovojnice oko zglobova. Stručnjaci vjeruju kako Sarkomi nastaju radi ostataka notohorda – embrionalnog tkiva koje će tvoriti središte na diskovima kralježnice. Koji su uzroci nastanka? Dan danas nije jasno definirano zašto ovaj oblik raka nastaje. Znamo kako rak nastaje onda kada dođe do mutacije unutar DNK stanica. Iako točni uzroci nastanka nisu poznati, postoje određeni faktori rizika za razvoj Sarkoma: Nasljedni sindromi, terapija zračenjem, kronične otekline, izloženost kemikalijama i izloženost virusima.

Koje simptome donosi Sarkom?

Znakovi te simptomi koji mogu ukazivati na prisutnost Sarkoma su: Izrasline na koži (kvržice) koje na dodir mogu i ne moraju biti bolne, osjetna bol koja nastaje u samim kostima, iznenadno pucanje kosti (lom) i tijek sporog zarastanja, mučnina i bol u trbuhu, iznenadni gubitak na težini. Sarkom obično veoma sporo raste i prilikom svog rasta može pritiskati živce. Sarkom je zloćudan tumor i on može metastazirati. Ovaj rak najčešće napada kritične dijelove u mozgu ili na kralježnici, što će uzrokovati probleme sa živcima i može dovesti osobu u stanje opasno po život.

Isto tako, Sarkomi mogu pritisnuti kralježnicu, mozak i živce dok se razvijaju. Ovo će uzrokovati bol kao i živčane probleme, simptomi mogu biti: Peckanje, utrnulost, osjećaj slabosti, manjak kontrole nad mjehurom i crijevima, seksualna disfunkcija, problemi sa vidnim poljem, endokrini problemi, poteškoće kod gutanja. Kako se utvrđuje dijagnoza? Da bi se pristupilo odgovarajućem liječenju, potrebno je napraviti detaljnu dijagnozu. Uz pomoć magnetske rezonancije i kompjutorizirane tomografije liječnik može utvrditi da li postoji rak i da li je on metastazirao na druge dijelove tijela. Po potrebi može se raditi biopsija iglom.

Da li se Sarkom može liječiti?

Kada Sarkom metastazira na druge dijelove tijela ili ako on pritišće kritične dijelove na mozgu, on je potencijalno opasan po život. Čak i kada se ne širi, ovaj rak može narasti i napraviti oštećenje na živcima, kralježnici i mozgu. Nažalost, ako se otkrije prekasno on može uzrokovati trajni invaliditet ili smrt. Kako se liječi Sarkom? Liječenje će obuhvaćati predoperativno planiranje, operaciju koja se odnosi na potpuno uklanjanje tumora i okolna tkiva, postoperativnu terapiju.

GoSlim - smršaj zdravo

Operacija se izvodi uz pomoć više stručnjaka, osobito ako je riječ o većem obliku raka koji se proširio na okolna tkiva. Nakon operacije, pacijent će ići na postoperativnu njegu koja je ključna za uspješno liječenje. Čim pacijent bude spreman, tim stručnjaka izrađuje plan buduće fizikalne te radne terapije, fizikalne medicine te rehabilitacije. Rehabilitacija nakon operacije je ključna kako bi se osoba mogla vratiti svome svakodnevnom životu. Da li se rak može opet pojaviti? Zbog mogućnosti ponovnog pojavljivanja, pacijent mora voditi brigu o oporavku. Tijekom prve godine nakon liječenja potrebno je odlaziti na MRI svaka 3 mjeseca kako bi se utvrdilo da je sve u redu.

Tagovi:

#Sarkom #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak