Lifestyle

Saxotin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Saxotin spada u grupu lijekova koji se nazivaju oralni antidijabetici

Ovaj lijek je pomoć dijabetičkom režimu prehrane, tjelovježbi i drugim lijekovima za dijabetes 2, uključujući i inzulin, da bi se održavala što bolja kontrola razine šećera u krvi. Saxotin spada u grupu lijekova koji se nazivaju antidijabetici, a dijabetičari ga mogu uzimati monotipno, kao zasebnu terapiju ili u kombinaciji sa drugim lijekovima za kontrolu i liječenje šećerne bolesti. Doziranje lijeka ovisi o tome da li se koristi za monotipno liječenje ili se kombinira sa drugim antidijabeticima.

Saxotin nikako nije zamjena za inzulin, lijek primarno ima djelovanje na gušteraču, potiče je da stvara više inzulina nego i manje glukagona, a oboje je važno za održavanje kontrole razine šećera u krvi. Upravo zato se i može kombinirati sa drugim antidijabeticima, ali se ne koristi za liječenje dijabetesa 1 niti za dijabetičke komplikacije (ketoacidoze). Važno je da se uz uzimanje lijeka i dalje pridržavate dijabetičke dijete i preporučene tjelovježbe, sve to smanjuje broj i težinu dijabetičkih komplikacija.

Saxotin, upozorenja, mjere opreza i nuspojave

Kod svih lijekova, pa i kod ovog antidijabetika na prvom mjestu su upozorenja na moguće alergijske reakcije na neki od sastojaka lijeka, tada treba prestati uzimati lijek i javiti se svom liječniku. Saxotin, upozorenja, mjere opreza i nuspojave se odnose na bubrežne bolesnike i osobe koje su na hemodijalizi, osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1, osobe koje boluju od zatajenja srca, osobe sa bolesnom jetrom i osobe koje boluju ili su bolovali od gušterače.

Saxotin se ne preporučuje djeci i mlađima od 18 godina, trudnicama i majkama koje doje, jer sigurnost lijeka nije dovoljno ispitana na tim dobnim skupinama. Nuspojave mogu biti glavobolja, drhtavica, mučnina, grlobolja, rinitis, omaglica ili niska razina šećera u krvi. Ponekad se javljaju oticanje šaka, stopala, zglobova, bolovi u mišićima i zglobovima, probavne tegobe (zatvor), temperatura, pojačano znojenje, zimica, žgaravica, nadutost, proljev. Neki ljudi dobiju osip po koži i svrbež, neki upalu gušterače ili upalu jetre.

Saxotin i interakcije s drugim lijekovima

Doza ovog lijeka se mora prilagođavati ako uzimate diuretike, kortikosteroide, lijekove za štitnjaču ili lijekove za živce. Saxotin i interakcije s drugim lijekovima osim ovih nabrojanih koji smanjuju njegovo djelovanje, skoro da i nisu zabilježene ili su one vrlo blage i prolazne. Može se pojaviti porast tjelesne težine ili porast jetrenih enzima, ali i to je rijetko. Ipak, ako uzimate više drugih lijekova za neke druge bolesti trebali bi radi sigurnosti lijeka prijaviti svaku nuspojavu.

Saxotin može utjecati na vaše vozačke sposobnosti ako vam izaziva umor i omaglicu. Lijek uzimajte po preporuci liječnika, obično je to 50 miligrama ujutro, jedanput dnevno. Maksimalna dnevna doza je 100 miligrama i tada uzimate 50 miligrama ujutro i 50 navečer. Uvijek popijte cijelu tabletu s malo vode. Možda vam liječnik odredi ovu terapiju kroz duže vrijeme, pa ako zaboravite popiti tabletu uzmite je čim se sjetite, a sljedeću uzmite u uobičajeno vrijeme, ne uzimajte duplu dozu ako ste preskočili jedan dan.

Tagovi:

#Saxotin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši