Lifestyle

Seroquel tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što su Seroquel tablete i za što se koriste?

Seroquel tablete u sebi sadrže djelatnu stvar zvanu kvetiapin, što svrstava navedene tablete u skupinu lijekova koji se nazivaju antipsihotici. Navedene tablete možemo koristiti u liječenju različitih bolesti poput: Bipolarne depresije, manije i shizofrenije. Za razliku od većine antipsihotika, Seroquel tablete se mogu uzimati i nakon što se pacijent krene bolje osjećati. Tablete se ne smiju uzimati ako je pacijent alergičan na kvetiapin ili bilo koji drugi sastojak u lijeku, ako koristi lijekove protiv HIV-a, ako koristi lijekove za suzbijanje gljivičnih infekcija ili infekcija općenito, ako koristi druge lijekove za liječenje depresije.

Obavezno je prilikom prepisivanja navedenog lijeka obavijestiti svojeg liječnika o svim lijekovima koje konzumirate. Osim navedenog, lijek se također ne bi smio uzimati ako ste srčani bolesnik, ako patite od niskog krvnog tlaka, ako ste imali moždani udar, ako ste imali napadaje, ako imate šećernu bolest, ako imate niske razine bijelih krvnih stanica, ili ako imate problema s krvnim ugrušcima. Navedene tablete se najčešće koriste u liječenju depresije, a njegovo djelovanje je vidljivo tek nakon dva tjedna primjene. Iskustva pacijenata su pozitivna ukoliko se lijek uzima po propisanim uputstvima. Uzimanje navedenog lijeka na vlastitu ruku može stvoriti određene nuspojave.

Kako djeluju Seroquel tablete i koje su njihove nuspojave?

Glavni učinak bilo kojeg antipsihotika je njihovo djelovanje na same receptore dopamina osobe, točnije oni smanjuju njihovu razinu u živčanom sustavu. Također djeluju na i druge kemijske tvari koje su odgovorne za prenošenje živčanih impulsa do neurona, ovdje pripadaju serotonin, noradrenalin i acetilkolin. Koje su posljedice djelovanja antipsihotika? Njihovim uzimanjem dolazi do vidljivog smanjenja i kontrole nad simptomima mentalnih poremećaja: Nestaju deluzije i halucinacije, anksioznost se umiruje, sumanute misli nestaju, manja zbunjenost, manji osjećaj depresije.

Važno je naglasiti da Seroquel tablete ne mogu u potpunosti ukloniti sve simptome navedenih stanja, ali ih mogu ublažiti i isto tako dobro kontrolirati kako bi pacijent mogao voditi stabilniji i normalniji život. Da li Seroquel tablete uzrokuju nuspojave? Naravno, kao i svaka tableta, iako one nisu vidljive kod svakog. U moguće i najčešće nuspojave ubrajamo: Omaglicu koja se može pretvoriti u nesvjesticu, glavobolja i osjećaj suhoće ustiju, čest osjećaj pospanosti i umora, nesanica, mučnina i povraćanje, proljev, osjećaj razdražljivosti. Neke nuspojave se mogu pojaviti tek kada se lijek prestane uzimati, zato je preporuka smanjiti dozu lijeka i postupno prekinuti njegovo uzimanje unutar 2 tjedna od odluke. Ostale moguće nuspojave možete pročitati u uputstvu koje dolazi s lijekom.

Gdje kupiti Seroquel tablete i koja im je cijena?

Navedeni lijek se dobiva na liječnički recept, što znači da je odgovor na pitanje gdje kupiti ljekarna. Najčešće se prepisuje doza od 60 tableta po 100 mg, a njihova cijena je 107,10 kn. Seroquel tablete se razlikuju boji, tablete od 25 mg su boje breskve, od 100 mg su žute boje, dok su od 200 mg bijele boje. Kako čuvati Seroquel tablete? Važno ih je čuvati na sigurnom mjestu kako djeca ne bi došla do njih. Tablete se također ne smiju konzumirati nakon što im je istekao rok valjanosti koji je vidljiv na samome pakiranju lijeka. Poželjno ih je čuvati na tamnijem mjestu, na normalnoj temperaturi.

Navedene tablete se uzimaju oralnim putem uz čašu vode ili čašu mlijeka. Prepisanu dozu uzimanja dobivate sa strane svoga liječnika. Uz navedeni lijek se dobiva i uputstvo o lijeku koje je potrebno sačuvati ako vam nešto nije jasno ili ako se pojavi neka određena nuspojava. Za bilo kakva dodatna pitanja o navedenom lijeku možete se obratiti svome liječniku ili ljekarniku. Nikako nemojte lijek uzimati na svoju ruku i po svojim dozama kako ne bi došlo do određenih komplikacija ili nuspojava.

Tagovi:

#Seroquel #tablete #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši