Slomljena ruka – uzrok, simptomi, liječenje

Upomoć, slomljena ruka! – što napraviti kad nas zadesi ovako nešto?

Contents

Lom ili napuknuće jedne od kostiju našeg gornjeg ekstremiteta nazivamo slomljenom rukom. Kod loma ekstremiteta uvijek vrijedi isto pravilo: ovisno o težini ozljede ovisi i tretman i oporavak. Fraktura gornjeg ekstremiteta često se događa u nesrećama, u sportskim aktivnostima, tučnjavama, ali i kod osoba koje pogađa osteoporoza. U prva tri slučajeva radi se o fizičkoj traumi, dok u zadnjem slomljena ruka je posljedica bolesti. U slučajevima različitih stupnjeva natučenosti ili loma ruke, potrebno je otići doktoru. U ovome tekstu govorimo sve što trebate znati o Vašim rukama i što napraviti kada Vas zadesi ovakva nesreća. U startu treba napomenuti da ne trebate brinuti, većina napuknuća kostiju ruke, a čak i pravi prijelomi, uvijek završe dobro nakon rehabilitacije. U slučajevima otkrivanja ikakvih simptoma koji mogu upućivati na lom ruke, obavezno posjetite liječnika. Slomljena ruka nije najljepša stvar koja Vam se može dogoditi, no opet, nije svakako ni jedna od najgorih. Nastavite čitati i saznajte sve što Vas zanima.

Slomljena ruka: uzroci i simptomi

Kada pričamo o tome što uzrokuje lom kostiju naših ruku, odgovor je gotovo uvijek isti: fizički udarac odnosno nekakav oblik fizičke traume. Kosti ruke mogu se slomiti pri običnom padu, a ne moramo biti baš stara baka od 70 godina da bi nam kost pukla od pada. Padom se događaju razne frakture i kod ljudi mlađe dobi. Osim toga, slomljena ruka često je jedna od posljedica prometnih nesreća. Najviše se događa kod biciklista i motorista. Slomljena ruka može biti posljedica i osteoporoze, odnosno kroničnoj bolesti koja smanjuje gustoću naših kostiju. Simptomi slomljene ruke su vrlo jednostavni: boli Vas ruka na mjestu gdje se dogodio lom. Lom može biti otvoren ili zatvoren. Ako je zatvoren, ništa ne brinite, ako je otvoren, onda ste već toliko u boli da ni ne čitate ovo. Neovisno o tome kakav je lom, svakako posjetite svog liječnika u slučaju ikakvih simptoma. Rani odlazak liječniku znači bržu rehabilitaciju!

Slomljena ruka: liječenje i rehabilitacija

Liječenje fraktura ekstremiteta vrlo je slično. Slomljena ruka i slomljena noga dobivaju gotovo isti tretman: longetu. Kod zatvorenih prijeloma longeta je dovoljno medicinsko pomagalo koje će držati naš ekstremitet u zadanom položaju kako bi naše kosti mogle nesmetano zacijeliti. Slomljena ruka i slomljena noga ne znače kraj Vašeg života, a većina rehabilitacija ispunjena je ne samo fizičkim treningom, već i puno vremena za čitanje i razonodu. Slomljeni ekstremiteti koji su otvorenog tipa često završavaju u operacijskoj sali. U tom slučaju doktor namješta natrag sve kosti kako su i bile, a tek zatim počinje rehabilitacija. Otvoreni prijelomi mogu rezultirati i time da dobijete komad čelika u tijelo, što je kul jer ćete uvijek na vagama moći računati da ste 100-500 grama lakši. Šalu na stranu, nadamo se da nećete trebati medicinski čelik radi slomljene ruke! U svakom slučaju, na prvi simptom koji zapazite, a da ste prije toga pretrpjeli fizičku ozljedu, svakako posjetite liječnika!

Tagovi:

#Slomljena #ruka #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar