Slomljeno stopalo (gležanj) – uzrok, simptomi, liječenje

Što je slomljeno stopalo?

Contents

Slomljeno stopalo ili slomljeni gležanj se definira kao relativno česta pojava, osobito u svijetu sportaša i rekreativaca. Stopalo se sastoji od preko dvadeset kostiju, dok zglob definiraju tri kosti. Svaka od navedenih kostiju je svakodnevno pod određenim oblikom opterećenja, bilo da hodamo, trčimo, vozimo bicikl. Sama ozbiljnost slomljenog stopala može varirati. Prijelomi se mogu dogoditi od manjih do većih slučajeva, što znači da su moguće malene pukotine u kostima ili vidljivi otvoreni prijelomi koji mogu probušiti kožu.

Slomljeno stopalo se mora liječiti, no njegovo liječenje će ovisiti o točnom mjestu, kao i težini same frakture. Ozbiljna povreda može zahtijevati operaciju koja uključuje povezivanje žicom, pločicom, šipkom, vijkom kako bi kost pravilnije zarasle. Da li možemo prevenirati nastanak slomljenog stopala? Možemo. Potrebno je nositi odgovarajuću obuću ovisno o aktivnosti, mijenjati obuću čim pokazuje znakove istrošenosti, paziti pri kompliciranim pokretima koji se odnose na noge, zagrijavati se prije svakog zagrijavanja, konzumirati namirnice koje su bogate kalcijem.

Slomljeno stopalo uzroci i simptomi

Najčešći uzroci slomljenog stopala ili gležnja uključuju sljedeće: Prometne nesreće – Teški lomovi koji se događaju u predjelu nogu. Padovi – Pad s veće visine i doček na noge može uzrokovati slomljeno stopalo. Udarci teških predmeta – Ako vam težak predmet padne na stopalo a nemate odgovarajuću zaštitnu obuću, mogući je lom. Krivi korak – Ponekad krivi korak može uzrokovati slomljeni gležanj ili puknuće neke kosti u stopalu, u primjeru: Zapinjanje nožnim prstima za kućni namještaj.

Pretjerano opterećenje – Može biti sportsko opterećenje koje s vremenom radi sve više sićušnih pukotina na određenu kost. Ukoliko imate slomljeni gležanj ili slomljeno stopalo, tada su prisutni sljedeći simptomi: Trenutna bol, bol koja je prisutna kretanjem ali ne i odmorom, oticanje, velika modrica, pretjerana osjetljivost, deformacija pogođenog djela, nesposobnost hodanja i problemi s održavanjem ravnoteže, jasno vidljiva rana ili rez na mjestu puknuća. Mnogi ljudi čuju i zvuk pucketanja kada se ozljede i misle kako je riječ o lomu. Međutim, zvuk nije uvijek znak prijeloma, već može i biti zvuk istezanja.

Slomljeno stopalo liječenje

Tretmani za slomljeno stopalo ili slomljeni gležanj se svakako razlikuju, ono ovisi o težini i mjestu ozljede. Kako se liječi slomljeno stopalo? Liječenje se može provoditi s lijekovima i terapijom. Vaš liječnik vam može prepisati više lijekova koji se odnose na otklanjanje bolova. Terapija je korak nakon što kosti zacijele, i odnosi se na vježbanje pogođenog područja. Vježbe se najčešće rade po instrukcijama fizioterapeuta. U liječenje možemo nabrojati i kirurške i druge postupke liječenja. Redukcija – Riječ je o vračanju kosti na njihovo mjesto.

Ovisno o samoj boli i oteklini, pacijent često dobiva lijek za opuštanje mišića, sedativ ili opću anesteziju. Imobilizacija – Kada se slomljena kost popravi, slijedi proces njenog liječenja. Kost mora biti imobilizirana kako bi se spojila, i navedeni proces u većini slučajeva traži gips ili longetu. Operacija – U težim slučajevima prijeloma, kirurzi moraju koristiti šipke, pločice ili vijke kako bi se kost održala u pravilnom položaju tijekom liječenja. Navedeni materijali se mogu maknuti nakon što ozljeda zacijeli.

Tagovi:

#Slomljeno #stopalo #gležanj #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar